Aan je koffietaks? Drink eens wat vaker thee

- Categories : Alle blogs

Om mij heen zie ik ze vaak genoeg: De coffee cracks die staan te stuiteren op een rits espresso’s. Zelf heb ik dat gevoel ook wel eens ervaren na een espresso te veel. Reden voor mij om het bij twee koppen koffie te houden. Maar klopt het dat thee beter voor je is?

Zowel koffie als echte thee hebben en positieve invloed op je gezondheid. Mits je van beide geen liters per dag drinkt. En de melk en suiker skipt.
 
 

Laten we met thee beginnen. Verse thee (die van de echte blaadjes) is rijk aan polyfenolen (anti oxidanten). Groene thee bevat meer polyfenolen dan zwarte thee. Onderzoek wijst uit dat name groene thee het risico op sommige kankersoorten verkleint. Zwarte thee verlaagt juist weer het risico op hart en vaatziektes. 

 Daarnaast zorgt thee voor focus gedurende de hele dag in plaats van op korte piek momenten. Thee bevat L-theanine, een krachtig anti oxidant wat je hersenen stimuleert. Dit verlaagt je stresslevel en zorgt ervoor dat je meer ontspannen wordt. Samen met de cafeïne in thee vormt het de ideale combinatie. Je raakt in een ontspannen maar toch heldere en gefocuste staat. Thee geeft als het ware een langdurige en comfortabelere energieboost dan koffie.

Koffie heeft een gunstig effect op het verlagen van diabetes type 2. Het anti oxidant chlorogeenzuur heeft een positieve invloed op de insuline opname in het lichaam. De opname van cafeïne gebeurt snel. Al na vier minuten is een groot deel van de cafeine opgenomen in het bloed. Onderstaande grafiek toont het verschil van cafeineopname in thee versus zakjes thee en losse thee.


 

Kortom beide bieden voordelen. En al zijn wij natuurlijk niet geheel onbevooroordeeld. Wij hebben toch een voorkeur voor thee. Thee bevat namelijk minder cafeïne dan koffie dus je kunt er veel meer van drinken. Een gemiddelde volwassenen heeft een taks van circa 400 milligram cafeïne per dag. Voor zwangeren geldt een veilige marge van slechts 200 milligram. 

Hier een overzicht van de hoeveelheid cafeïne in koffie en thee: 

1 Kop Espresso

75 m

100 milligram

1 Kop Filterkoffie

235 ml

180 milligram

1 Kop Zwarte thee

235 ml

43 milligram

1 Kop Groene thee   

235 ml

30 milligram

Conclusie 

Zowel koffie als thee bevatten cafeïne. Een beetje cafeïne is best lekker. Het zorgt voor energie en focus. Van thee kun je echter meer drinken dan koffie als je let op hoeveelheid cafeïne die je binnen krijgt op een dag. Daarnaast zorgt de cafeïne in thee voor een iets langere en relaxtere focus dan de korte rush die koffie geeft. 

Ga je voor echt gezond en maximale anti oxidanten? Ga dan voor veel! groene thee. Deze bevat drie maal zoveel anti oxidanten vergeleken met zwarte thee met minder cafeïne. Je zou maar liefst 13 koppen groene thee kunnen drinken zonder je cafeïne taks te overschrijden. Al moet ik toegeven dat ik daar zelf ook niet aan kom.

Wil jij om wat voor reden ook liefst helemaal geen cafeïne meer binnen krijgen? Ga dan voor kruidenthee en rooibos. Deze zijn beide cafeïnevrij en toch heel gezond.

Share this content

Add a comment