Acht stressverlagende kruiden

- Categories : Alle blogs

Deze kruiden zorgen voor natuurlijke rust

Soms vraagt alles tegelijk je aandacht; heb je nog eindeloze to do lijsten in je hoofd zitten en zie je alleen maar beren op de weg. Een teken van stress! Ik ga op zo'n moment een lang stuk wandelen. Bedenk waar jij rustig van wordt en maak daar tijd voor vrij. Ook rustgevende kruiden kunnen je helpen te ontspannen. Zie het drinken van kruidenthee als een rustmoment en drink je kopje leeg met aandacht. Even geen telefoon, laptop of andere afleiding. De natuur haast zich niet en toch komt alles tot stand, kruiden kunnen ons daaraan herinneren. Deze acht kruiden zorgen voor een natuurlijke rust en hebben ieder een eigen kracht om jouw te helpen relaxen.

1. Rozemarijn: opwekkend bij vermoeidheid
Rozemarijn is een perfect kruid bij stres gerelateerde vermoeidheid, het kruid werkt  opwekkend en zorgt voor een goede concentratie. Een kop hete rozemarijn thee kan je helemaal verwarmen, maar is niet lekker op een nuchtere maag en te opwekkend voor 's avonds. Ik drink graag 's middags een kop voor rust en focus. Geen liefhebber van rozemarijnthee? Gebruik het royaal als keukenkruid in je eten of neem een lekker bad met etherische olie. Bekijk hier de theesoorten met rozemarijn. 

2. Kamille: ontspanning voor de overprikkelde geest
Kamile heeft een kalmerende, rustgevende en harmoniserende werking. Het kruid is zeer geschikt wanneer je prikkelbaar en vermoeid bent. Ook stress gerelateerde hoofdpijn kun je verminderen met kamille. Drink de pure bloesem in je thee en laat het lang trekken voor de optimale werking. Kamille is een medicinale thee en is niet geschikt om veel en/of langdurig te drinken. Bekijk hier de theesoorten met kamille.

3. Verveine: kruid voor de perfectionist

De Kelten droegen kransen van verveine rond het hoofd vanwege de goede effecten bij hoofdpijn en nervositeit. Nu wordt verveinethee vaak aangeraden bij mensen die erg perfectionistisch en pusherig naar zichzelf zijn. Heb jij last van stress doordat je veel van jezelf eist? Drink dan regelmatig (en met volle aandacht) een kop verveine thee. Het kruid heeft een milde, citroenachtige smaak en combineert ook goed met andere kruiden. Verveine stimuleert de spijsvertering en is daarom ook lekker na het eten. Bekijk hier de theesoorten met verveine.

4. Lavendel: bij concentratieproblemen en slapeloosheid
Continu aan het malen over never ending to do lijstjes? Dan is lavendel het kruid voor jou. Wanneer je zenuwstelsel continu overbelast wordt heb je meer kans op concentratieproblemen, een slecht geheugen en slapeloosheid. Lavendel kalmeert en bevordert de nachtrust. Je kunt het kruid zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Als thee wordt het snel overheersend, maar een kleine dosis in een melange zoals in de Carpe Diem of Amour Provence is genoeg. Een papieren t sac filter met pure lavendel is ook lekker in bad. Bekijk hier de theesoorten met lavendel.5. Lindebloesem: voor een frisse state of mind

De bloesem van de lindeboom is heerlijk geurend en is één van mijn lievelingskruiden. Linde helpt bij spanningshoofdpijn en verkoudheid. Ik drink het de hele dag door. Je wordt er heerlijk relaxed van maar zonder suf te worden. Deze mellow vibe zorgt ervoor dat je 's avonds nog wat puf hebt om iets leuks te doenBekijk hier de theesoorten met lindebloesem.

6. Melisse: bij nervositeit en examenstress

Citroenmelisse komt gedroogd voor in veel theeblends vanwege de zachte honingachtige smaak. Ook vers zijn de blaadjes heerlijk mild in een kop thee. Melisse werkt kalmerend bij acute stress. Heb je letterlijk hartkloppingen en een 'steen in je buik' vanwege plankenkoorts of een examen? Citroenmelisse is je redder. Via het hart worden het zenuwstelsel, het hoofd en je spijsvertering gekalmeerd. Bekijk hier de theesoorten met melisse.
7. Echte Tijm: tegen "beren op de weg"

Tijm staat vooral bekend als keukenkruid en minder als geneeskrachtig kruid. In de thee hebben we deze ook als smaakmaker ingezet. Pas later ontdekten we de mooie eigenschappen van deze geurige plant. De wintergroene variant (echte tijm) werkt kalmerend en brengt optimisme en levensmoed. Je kunt hem puur drinken, met honing als je last hebt van keelpijn, of in een theemelange. Of strooi wat verse blaadjes in een stoombadje. Bekijk hier de theesoorten met tijm.


8. Valeriaan: voor een zorgeloos leven

Valeriaan wordt al eeuwen gebruikt als sedativam: een kalmerend middel bij stress en angsten. Van valeriaan word je niet suf, zoals soms gedacht wordt. Je kunt het gerust overdag drinken maar het is ook zeer geschikt voor het slapengaan. Het helpt bij het 'loslaten' zodat je zorgeloos in slaap valt. Hop versterkt de werking van valeriaan. Deze twee vormen samen een echt dreamteamBekijk hier de theesoorten met valeriaan.

Share this content

Add a comment