De 5 beste zettips voor een lekkere kop thee

- Categories : Alle blogs

Losse thee is booming. Daar zijn we blij mee want losse thee is zoveel lekkerder dan een zakje. Maar hoe zet je nu een goede pot of kop losse thee? Wij geven je de beste tips om van je losse thee te genieten. Zo zit je nooit meer aan een kop bittere thee.

1. De juiste temperatuur

We horen het vaak; groene thee niet lekker omdat het bitter is. Groene thee hoort juist licht en fris van smaak te zijn! Als je groene thee bitter is, heb je een grote kans dat de thee verbrand is door te heet water. Water voor groene en witte thee moet altijd een paar minuten van de kook zijn. Schenk het water in een pot en wacht een paar minuten of gebruik een thermometer. Als je echt haast hebt kun je ook een scheutje koud water aan het kokende water toevoegen. Voor groene en witte thee is 75 a 80 graden een goede temperatuur, dan komt de optimale smaak van groene thee naar boven zonder dat het bitter of te sterk wordt. Tip; als je om groene thee vraagt in een restaurant, vraag of je zelf de theefilter of zakje in het kopje mag doen zodat het water eerst kan afkoelen. Zo herken je meteen een etablissement met thee enthousiasme.

 2. Gebruik de juiste accessoire

Om zoveel mogelijk smaak uit losse thee te halen, heeft het de ruimte nodig. Thee zet flink uit dus kies voor een thee accessoire waar je thee in kan 'dansen'. Liever een te groot theezeefje dan een te kleine dus! Hoe meer ruimte hoe beter de smaak van de thee zal zijn. Wij zijn fan van een handig theezeefje maar t-sacs kunnen ook mits ze groot genoeg zijn. Voor een theepot adviseren we t-sac 3. Veel potten hebben ingebouwde theezeven. Zorg wel dat je voldoende water in de pot doet zodat de thee onder water staat.

3. Gebruik niet teveel thee

Een grote theelepel losse thee per kop thee is voldoende, dat is ongeveer twee gram thee. De meeste mensen gebruiken te veel thee, dat is zonde want de thee is sneller op en wordt er niet lekkerder van. Voor de meeste theesoorten geldt; beter te weinig gebruiken en langer laten trekken dan andersom.

Voor grove soorten zoals kamille of witte thee kun je een kleine eetlepel gebruiken. Er zijn ook speciale thee maatschepjes te koop voor een kop of pot. Die zijn voor de meeste theesoorten geschikt. Gooi je pure zwarte, witte of groene thee niet na een keer schenken weg! Sommige theesoorten zoals de Milky Oolong of Jasmijnparels kun je wel tot twee of drie keer opschenken. Sommige mensen vinden de tweede opschenking van de Jasmijnparels zelfs lekkerder dan de eerste.

4. Laat lang genoeg trekken

Wees geduldig met kruidenblends maar blijf opletten bij groen, wit en zwart. De trektijd verschilt per soort; op onze etiketten staat altijd een zetadvies met de juiste trektijd vermeld. Een kruidenthee wordt lekkerder naarmate je 'm langer laat staan maar groene en witte thee worden juist bitter. Losse thee vraagt om een beetje aandacht en geduld! Je thee een paar keer heen en weer bouncen werkt wel met een zakje pickwick (wat dan meestal kleur afgeeft, maar geen smaak) maar niet met losse blaadjes. Hier een richtlijn:

Groene/witte thee: 3-4 minuten

Zwarte thee en rooibos: 4-5 minuten

Kruiden: minimaal 5 minuten, langer mag en is voor medicinale kruiden zoals kamille en brandnetel vaak beter, zo hebben ze extra de tijd om alle goede eigenschappen af te geven.

5. Thee bewaren

Bewaar je thee liefst op een koele en donkere plek. Thee is onbeperkt houdbaar, maar is vers het lekkerst. Zorg dat je je thee koopt op een plek waar er een hoge omloopsnelheid is en schroom niet te vragen of de thee vers is. Thuis bewaar je je thee bij voorkeur in een goed afgesloten pot of blik. In het zakje bewaren kan ook mits je deze goed sluit en op een donkere plek stalt. Glazen (weck)potjes zijn leuk en kun je zeker gebruiken, mits je theevoorraad snel gaat! Thee verliest in glas namelijk snel geur en smaak, denk aan enkele weken.

Share this content

Add a comment