De brandnetel verschijnt vroeg in het voorjaar en is daarmee een van de eerste planten die de lente aankondigt. De meeste mensen zijn er niet zo blij mee. De prikkende associatie geeft de plant niet de eer die ze eigenlijk verdient. Want de medicinale eigenschappen van de brandnetel zijn bijzonder. Ze bevat veel vitamines en mineralen, en is zowel gedroogd als vers te gebruiken.

Je kunt er smoothies mee maken, gezonde soepen en natuurlijk thee van trekken. Thee gemaakt van enkel kruiden wordt officieel infusie genoemd. De brandnetel is echter zo veelzijdig dat ze het ook goed doet in combinatie met groene of witte thee.

Brandnetel groeit overal in Nederland en zolang de plant nog niet in bloei staat kun je de toppen oogsten voor een kruideninfusie. Dit is meestal in de maanden april en mei, in deze maanden heeft het kruid ook de meeste geneeskracht. Na de pluk verschijnen gewoon weer nieuwe toppen. Zo blijft er nog genoeg voedsel over voor insecten en andere dieren. Tientallen insecten en vlinders zijn afhankelijk van de brandnetel. De brandnetel vervult daarmee een belangrijke rol in ons ecosysteem.

Brandnetel kun je gemakkelijk zelf drogen. Hier vertellen we je hoe je dat het beste kunt aanpakken.Geneeskracht van de brandnetel

De brandnetel staat vooral bekend als reiniger. Zij prikkelt niet alleen van buiten maar ook van binnen. Op deze manier zet ze alle organen aan tot actie. Vooral de nieren worden geactiveerd en zorgen voor een grote schoonmaak van het bloed.

Naast de reinigende werking is de lijst van vitamines en minrealen die de brandnetel bevat zeer indrukwekkend. Ze bevat vitamine A, C, D en en de mineralen Kalium, Calcium, Silicium, IJzer, Natrium, Mangaan, Zwavel, Fosfor, Mangaan en Zink. Daarmee is de brandnetel een echte weerstandskruid.

Tot slot is brandnetel een echte mooimaker uit de natuur. Acne, eczeem. psorias en lichte brandwonden zijn tal van kwaaltjes die op te lossen zijn met brandnetelzalf of een kompres van brandnetel. 

Gedroogde brandnetel vind je in onze Sweet Dreams, Dr. Greentox bio en natuurlijk als puur kruid.