Onze bestverkochte blend de Notendroom is eigenlijk helemaal geen thee maar een kruidenblend. In thee maken we onderscheid tussen echte thee en kruiden (ook wel tisanes  of infusions genoemd).

Tea Bar verkoopt de volgende thee- en kruidensoorten:

Zwarte thee, Groene thee, Witte thee, Kruiden, Rooibos, Matcha en Oolong. 

  • Zwarte thee: deze thee wordt in Nederland het meest gedronken. Tea Bar heeft een aantal zwarte theeën in het assortiment. Waaronder een volle Darjeeling en een zachte Lady grey met sinaasappelschilletjes. Klik hier voor het volledige assortiment zwarte thee.
  • Oolong: Deze thee wordt ook wel blauwe thee genoemd. Niet vanwege de kleur maar omdat de smaak van de thee tussen zwarte thee en groene thee zit. Het is krachtiger dan groene thee maar milder dan zwarte thee. Oolong is een halfgefermenteerde thee en bevat daardoor minder cafeïne dan zwarte thee. Tea Bar heeft een heerlijke Milky Oolong in het assortiment.
  • Groene thee: deze thee is afkomstig van de niet gefermenteerde theeblaadjes. Na de oogst worden de bladeren kort verhit en gedroogd. Groene thee is erg gezond en bevat veel anti-oxidanten en minder cafeïne dan zwarte thee. Tea Bar heeft een ruim assortiment groene thee in haar assortiment. Waaronder de populaire champagne-cassis en groene walnootthee.
  • Witte thee: deze zeldzame thee is eveneens niet gefermenteerd. Voor deze thee worden de jonge knoppen van de theestruik, binnen 48 uur nadat ze zijn opgekomen geplukt en vervolgens in de zon gedroogd. Witte thee bevat weinig cafeïne en meer anti-oxidanten dan zwarte en groene thee. Tea Bar heeft bijzonder lekkere blends met witte thee zoals de White Delight met bamboe, munt en ananas. 
  • Pu-Erh thee: deze thee is afkomstig uit de provincie Yunnan in China. De thee heeft een aardse smaak. Pu-Erh is een gezondheidsthee. De theebladeren worden bij een bepaalde temperatuur een aantal weken gefermenteerd. Daardoor ontstaan er stoffen die de vetverbranding versnellen en cholesterol verlagend zijn. Pu-Erh is altijd een zwarte thee en wordt in China ook wel 'rode thee' genoemd vanwege de roodachtige kleur die de thee na het trekken krijgt. Bij Tea Bar kun je pu erh thee kopen die het dieet ondersteunen, maar wel (niet onbelangrijk) lekker smaken zoals de Skinny Nut Pu Erh.
  • Matcha: Matcha is meestal afkomstig uit Japan maar soms ook uit Taiwan. Het is een heel fijn theepoeder met de structuur van bloem. Het heeft een bijzondere smaak die ze umami noemen (een beetje zeewier achtig). Matcha is afkomstig van een theestruik die tijdens de groei zorgvuldig wordt afgeschermd van de zon. Op die manier vertraag je de fotosynthese en ontwikkelt de plant veel aminozuren en chlorofyl, dat zorgt voor de intens groene kleur. Matcha bevat 15 keer zoveel anti-oxidanten dan gewone groene thee. Aangezien het een poeder is drink je het in z’n geheel op in plaats van enkel het extract dat vergroot het gezondheidseffect. De knal-groene drank wordt traditioneel opgeklopt met een bamboe klopper (een zgn chasen), hierdoor krijg je de bijzondere schuimige substantie. Bekijk hier de Matcha collectie van Tea Bar. 
 

Op thee lijkende dranken

Rooibos: in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is rooibos geen echte thee maar wordt op dezelfde manier als thee bereidt. Rooibos is een bloeiende plant uit de vlinderbloemenfamilie. De plant komt van nature voor in de omgeving van de Cederberg in Zuid-Afrika. De plant wordt gekweekt voor de vervaardiging van een op thee lijkende drank. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon gelegd ter oxidatie. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en is daarom zeer geschikt als avonddrank. Rooibos bevat veel anti-oxidanten, vitamine C, calcium en ijzer. Tea Bar verkoopt naast pure rooibos en honeybush ook een aantal bijzondere rooibos melanges zoals Rooibos Hammam. Een heerlijke zoete drank die geen calorieën bevat.

Kruiden: de laatste jaren zijn kruidenmelanges erg in opkomst. Kruidenthee is niet gemaakt van theebladeren mag daarom officieel geen thee heten. Kruiden worden wel op dezelfde manier als thee gezet. Kruiden zijn niet gefermenteerd en bevatten meestal geen looizuur, dat is de reden waarom een aftreksel van kruiden altijd licht van kleur blijft. Diverse kruiden hebben een medicinale werking. Zo is brandnetel reinigend en venkel goed voor de spijsvertering. Naast pure kruiden zoals kamille, pepermunt of dennennaalden, verkoopt Tea Bar ook een aantal heerlijke kruidenmelanges zoals de bestseller Energiebooster op basis van gember en citroengras. 

Thee en cafeine

In echte thee zit cafeine, ook wel theine genoemd. Cafeine heeft een iets andere werking dan theine. Cafeine wordt snel opgenomen door het lichaam en geeft een snelle piek. Van veel cafeine kan je soms een gejaagd gevoel krijgen. Bij thee heb je hier geen last van. Theine wordt langzamer opgenomen en werkt daardoor geleidelijk. Daarnaast zit er in een kop thee minder cafeine dan in koffie. Hieronder zie je de verschillen tussen de soorten.

 

  • 1 kop zwarte thee – 40 mg
  • 1 kop groene thee – 20 mg 
  • 1 kop witte thee – 15 mg 
  • Rooibos/kuiden bevatten geen cafeine.

 

Bij koffie varieert het tussen de 75 mg (filterkoffie) en 130mg (espresso) per kop.