Dit is waarom matcha zo populair is

- Categories : Alle blogs , Blogs , Meest gelezen

Instagram en Tiktok staan vol met matcha influencers en in bijna elk koffietentje kun je nu een matcha latte krijgen. Maar wat is matcha precies en is het echt zo gezond? Lees hier alles over het groene goedje en bepaal zelf of je overtuigd bent van de kracht van matcha.

Wat is matcha thee?

Matcha komt oorspronkelijk uit Japan en wordt voornamelijk daar geproduceerd. Matcha bestaat uit fijngemalen groene theebladeren. Deze groene poeder los je op in heet water en dat heet matcha thee.

Matcha versus "gewone" groene thee

Omdat het groene thee poeder is drink je het helemaal op. In tegenstelling tot "gewone" groene thee krijg je alle goede stoffen in een keer en in grotere aantallen binnen.

Om dat te begrijpen moet je iets meer weten over het verwerkingsproces van matcha. Matcha komt van de theeplant Camelia Sinensis, maar wordt op een andere manier verwerkt dan “gewone” thee. Zo worden de theeplanten voor de oogst een aantal weken in de schaduw gezet. De struiken willen groeien en daarvoor moeten ze extra hard werken. Ze putten dit uit eigen kracht en maken daardoor een extra hoge concentratie van waardevolle stoffen aan. Deze vind je allemaal terug in matcha:

1. Chlorofyl: zorgt voor de intense groene kleur en bevat vitamine A, C, E en K en is rijk aan de mineralen calcium, magnesium, kalium en ijzer.

2. Aminozuren: essentieel voor een goede stofwisseling en opslag van voedingsstoffen.

3. L-theanine: heeft een dempend effect op cafeïne en kan kalmerend werken

4. Antioxidanten: stoffen die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Waarom matcha gezond is

We weten dat groene thee drinken gezond is. Omdat matcha de geconcentreerde variant van groene thee is, zitten er waarschijnlijk nog meer gezondheidsvoordelen aan:

1. Veel Antioxidanten: Matcha zit bomvol antioxidanten, vooral catechines, veel meer dan gewone groene thee. Die antioxidanten beschermen je cellen tegen schade door vrije radicalen, waardoor je hart en immuunsysteem er baat bij kunnen hebben.

2. Goed voor je hersenen: Door de mix van L-theanine en andere stoffen kan matcha je denkvermogen een boost geven. Onderzoek suggereert dat matcha je alerter kan maken, je besluitvaardigheid kan verbeteren en je geheugen en concentratie kan versterken, misschien door de stressverlagende werking van L-theanine.

3. Invloed op de vetverbranding: Matcha bevat meer cafeïne dan gewone groene thee, en met die catechines erbij kan het helpen bij het verbranden van vet tijdens het sporten. Sommige studies laten zien dat matcha de vetverbranding kan verhogen tijdens fysieke inspanning.

Het onderzoek naar matcha staat nog in de kinderschoenen. Er zijn meer studies nodig om echt te begrijpen hoe goed matcha kan zijn voor je gezondheid. Maar als jij je dag begint met een kop koffie, overweeg dan eens om over te stappen op matcha. Het is niet alleen een goede bron van cafeïne, maar het kan je ook meer gezondheidsvoordleen opleveren!

Hoeveel matcha moet je drinken?

Dagelijks 2-4 gram matcha (2-4 kopjes) is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om de mogelijke voordelen eruit te halen. Je kunt het puur drinken of in een matcha latte. Drink je matcha latte het liefst zonder suiker voor de gezondste variant.

Matcha en cafeïne

Matcha bevat cafeïne; zo’n 20-40 mg per kopje. Ter vergelijking, een kop koffie bevat gemiddeld 80-100 mg cafeïne. Omdat matcha cafeïne bevat raden we aan om niet meer dan 4 gram matcha per dag te drinken. En als je gevoelig bent voor cafeïne kun je matcha in de namiddag beter laten staan.

Matcha drinken tijdens zwangerschap

In principe kun je gewoon matcha drinken als je zwanger bent. Zeker als je moeite hebt om de koffie te laten staan, kan het juist een lekkere vervanger zijn. Er wordt aangeraden om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te drinken tijdens je zwangerschap, dus beperk je inname van matcha wel zo dat het onder deze grens blijft.

De smaak van matcha

Het heeft een hartige smaak (umami) waar sommige mensen even aan moeten wennen. Het is vergelijkbaar met een kop sterke en grassige groene thee. Hoe beter de kwaliteit matcha, hoe milder de smaak. Wil je graag matcha drinken maar hou je niet van de smaak? Probeer het dan eens een matcha latte of smoothie! Net zo gezond maar dan een stuk minder intens.

Hoe maak je zelf matcha?

Matcha maken is eenvoudig met de volgende stappen:

• Gebruik een matchaklopper voor het beste resultaat, of een kleine garde

• Een halve theelepel matcha per kop (of 1 matcha maatlepel)

• 80 ml water op 80 graden

Matchakom of kop met brede onderkant

Voeg het hete water toe aan de matcha en begin langzaam achtjes te vormen in de kom met je garde. Klop vervolgens wat sneller heen en weer (niet op de bodem schrapen!) om lucht ertussen te krijgen en de laatste klontjes op te lossen. Je matcha is klaar als er een mooie schuimige groene laag ontstaat.

☞Iced Green matcha? Los de halve theelepel op in een klein laagje warm water. Voeg zoetstof toe naar smaak en vul aan met koud water en ijs. Maak af met verse munt en een schijfje limoen voor extra verfrissing. Ca. 2 dagen houdbaar in de ijskast.

Recept: zo maak je de lekkerste matcha latte

Leer hoe je makkelijk en snel een goede matcha latte maakt met deze korte tutorial:

• 1 volle theelepel matcha (ca 2 gram)

• Flinke scheut warm water

• 200ml (plantaardige) melk

• Honing of suiker naar smaak

Los de matcha op in het warme water met een matchaklopper of garde. Als je van zoet houdt, kun je hier een eetlepel honing of suiker toevoegen. Klop de melk(vervanger) op in een melkschuimer en schenk dat als eerste in een glas. Voeg daarna pas de opgeloste matcha toe om een mooie egale groene kleur te krijgen. Je matcha latte is klaar!

☞ Iced matcha latte? Voeg na het oplossen van de matcha, zoetstof en ijsklontjes toe en schenk er koude melk bij.

Smoothies maken met matcha

Matcha wordt vaak gebruikt in een smoothie met spinazie of banaan. Wij vinden het ook heerlijk in combinatie met bevroren ananas en kokoswater voor een tropische touch. Of ga voor de supergezonde combi van matcha, melkkefir en een scheutje maple syrup.

Welke matcha kun je het best gebruiken?

Bij Tea Bar heb je keuze uit meerdere soorten matcha. Het verschil zit in kwaliteit en verpakkingsvorm.

Drink je graag matcha lattes? Gebruik dan The Matcha Crew. Deze matcha is speciaal door ons ontwikkeld voor de romige en milde lattes.

Maak je vooral smoothies of baksels? Ga dan voor Premium kwaliteit. Verkrijgbaar in een potje of in handige portieverpakkingen van (biologische) Matcha Harmony.

Ben je van de pure matcha? Ga dan voor de biologische Ceremonial High Grade. Verkrijgbaar in een potje.

Matcha bewaren

Bewaar geopende matcha in de ijskast, zo blijft de smaak langer goed. Ijsthee met matcha kun je max twee dagen in de ijskast bewaren. Drink pure matcha en (iced) matcha latte altijd vers voor de beste smaakervaring.

Bron: https://theconversation.com/matcha-tea-what-the-current-evidence-says-about-its-health-benefits-202782

Share this content