zetadvies.png

 Zetadvies

De vele verschillende theesoorten vragen allemaal om een ander zetadvies. Tea Bar heeft op alle verpakkingen het zetadvies geplaatst zodat je niet hoeft te twijfelen. Hieronder de beste zettips samengevat:

  1. Alles begint met goede en superverse thee. Thee is heel lang te bewaren maar verliest langzaam de smaak. De thee kan in het Tea Bar zakje bewaard worden. Sluit het zakje goed na gebruik en bewaar het op een donkere plek. De thee in een (afgesloten) blikje bewaren kan ook.
  2. Kook altijd vers koud water. Koud water bevat meer zuurstof en maakt de thee lekkerder.
  3. Gebruik voldoende thee maar niet te veel. Voor fijne thee is een theelepel per kop voldoende. Voor grove thee zoals witte thee of kruiden neem je iets meer. Een maatschep is ideaal voor het afmeten van de juiste hoeveelheid.
  4. Verwarm de pot voor met kokend water.
  5. Kies voor passende thee-accessoires (een zeef is altijd goed want thee houdt van ruimte, maar een klein ei kan voor fijne thee ook). Voor vakantie kunnen wegwerp filters erg handig zijn. Een te klein thee-ei zorgt voor onvoldoende smaak. Dus vul je accessoire maximaal voor de helft.
  6. Laat voor groene en witte thee het water afkoelen tot ca. 75 graden. Dat is een minuut of vier wachten maar een thee thermometer kan ook handig zijn. Er bestaan ook waterkokers die bij 75 graden stoppen. Wij zijn geen enorme fans. Water eerst koken geeft een lekkerder resultaat. Ongeduldig? Voeg dan liever een scheutje koud water toe aan je gekookte water.
  7. Tegenwoordig hebben veel mensen een quooker. De temperatuur is weliswaar vaak iets lager dan 100 graden maar hoog genoeg voor thee. Water uit de quooker wordt extra gezuiverd. Dit geeft een mooi resultaat. Water uit espresso machines is vaak iets te koud. Meet het voor de zekerheid. Zwarte thee, kruiden en rooibos hebben graag water van >90 graden anders geven ze onvoldoende smaak af.
  8. Zacht water uit een fles geeft een goed resultaat maar is minder duurzaam. Heb je hard water in jouw woonplaats? Dan kan je je water ook eerst filteren met een waterfilter. Dit is ook beter voor je waterkoker.
  9. Laat lang genoeg trekken. Losse thee heeft tijd nodig om smaak en kleur te geven in tegenstelling tot zakjes thee waar dat heel snel gaat. Geduld is belangrijk. Doorgaans is 4/5 minuten voor thee voldoende. Groene en witte thee worden na 4 minuten soms wat bitter. Rooibos en kruiden mogen juist weer iets langer.
  10. Of je voor een kop of glas kiest maakt wat ons betreft niets uit. Porselein drinkt lekker maar in glas kun je de thee weer mooier zien. Een pot met een ingebouwde zeef is ook handig. Spoel deze wel tussendoor goed om.

Probeer eens wat uit. Elke thee wordt anders als je de zetmethode een beetje varieert. Probeer uit te zoeken wat jouw ideale methode is.