Losse thee versus theezakjes

Niet iedereen is fan van losse thee. Sommige mensen vinden het een gedoe, anderen vinden het duur. We kennen de vooroordelen van losse thee als geen ander. Waarom zou je losse thee gaan kopen als je ook gewoon zakjes bij de super kan halen? Wij zetten de voordelen van losse thee op een rij.

 

  1. Losse thee is lekkerder omdat deze van betere kwaliteit is dan thee in zakjes. De thee wordt na het bewerkingsproces verdeeld in verschillende gradaties. Waarbij de mooie grote bladeren als losse thee wordt verkocht. De fannings en de dust (het gebroken en verpulverde blad) gaat in zakjes.
  2. Losse thee is vaak verser. Waar de fannings en de dust vaak als bulk thee in de opslag verdwijnen wordt de betere kwaliteit vaak gelijk verhandeld. De plantage geeft z'n premium thee graag supervers door aan de verkoper.
  3. Toevoeging van andere (verse) ingredienten: zakjes hebben vaak geen ruimte meer voor het toevoegen van andere smaakmakers zoals specerijen, bloemen en fruit. Dus komt de extra smaak uitsluitend van aroma's. Met losse thee kun je eindeloos varieren. Iets wat wij ook heel graag doen. Zo heb je ook veel meer keuze.
  4. Losse thee is goed voor je immuunsysteem. De hele bladeren bevatten meer anti oxidanten (polyfenolen) dan het gruis van zakjes thee.
  5. Losse thee is vaak duurzamer dan thee in bvb nylon zakjes.

 

 

En de prijs dan? Losse thee wordt vaak als veel duurder ervaren? Maar als je gaat rekenen valt dat vaak erg mee. In een pakje thee zitten meestal maar 20 zakjes. Uit een zakje losse thee van 80 gram haal je ruim 35 kopjes.  Bovendien kun je goede losse thee vaak nog een 2e of 3e keer trekken. Als je het zo bekijkt valt de prijs vaak erg mee.

 

Zijn zakjes dan altijd slecht? Smaken verschillen natuurlijk. Je hebt ook lekkere zakjes vinden wij. Maar die haal je vaak niet bij de super. Feit blijft dat ook de betere zakjes vaak uitsluitend met aroma's hun smaak verkrijgen en minder gezondheidsvoordelen hebben dan losse blaadjes. 

 

Voor zowel losse als zakjes thee geldt: Let op hoe je het zet. De bereidingswijze heeft zeker invloed op de smaak en de gezondheidsvoordelen. Lees hier hoe je je thee het beste kan zetten.

 

Heeft losse thee ook nadelen? Ja, losse thee moet langer trekken. Een zakje met dust thee lost als het ware op terwijl losse thee smaak moet afgeven. Reken op min. 3 minuten voor groene en witte thee en langer voor zwarte thee, rooibos en kruiden.