theesamples

 

Gearomatiseerde thee

 

Op onze site zijn wij zo transparant mogelijk over het gebruik van aroma's in onze thee door dit expliciet te vermelden. Als een thee aroma bevat staat dit altijd bij de ingredientenlijst en op het etiket.

Gearomatiseerde thee

Regelmatig krijgt Tea Bar vragen over aroma's. Geparfurmeerde thee bevat vaak aroma's. Bij Tea Bar worden alle ingrediënten (dus ook aroma's) op de verpakking en op de ingrediëntenlijst genoemd. Dit omdat we graag duidelijk willen zijn. Niet alle theewinkels zijn even eerlijk hierin. Ook omdat het een complex verhaal is.

Maar wat zijn aroma's nu eigenlijk?

Veel van onze theesoorten zijn geparfumeerde theeen. Om een smaak of geur toe te voegen aan je favoriete thee maakt de Tea Bar liefst gebruik van natuurlijke ingredienten. Bij sommige theesoorten is het echter nodig om extra aroma toe te voegen om een duidelijke en stabiele smaak te verkrijgen. In dat geval wordt er aroma toegevoegd. Bij Tea Bar maken uiteraard alleen gebruik van (natuurlijke) aroma’s die in overeenstemming zijn met de huidig geldende regelgeving.

Twee soorten aroma’s

Aroma's bestaan uit 2 groepen, natuurlijke en 'gewone'. Natuurlijke aroma's ontstaan door een gistingsproces van een product van natuurlijke oorsprong. Dit kan van alles zijn (schilletjes, natuurlijke olie, een bacterie etc). Het proces wordt in een labaratorium zo gevormd dat het bijvoorbeeld een sinaasappelgeur afgeeft. 

Een 'gewoon' aroma wordt ook in laboratoria ontwikkeld en wordt moleculair identiek gemaakt aan het origineel. Echter het vervliegen van de geur en smaak wordt weggenomen. Het blijft dus een stabiele geur en smaak.

Waarom is het vaak positiever om deze gekweekte aroma's te gebruiken dan het origineel? 

Je kunt je voorstellen hoeveel sinaasappels er verbouwd, vervoerd, bewaterd e.d. moeten worden voor een beetje sinaasappel olie. Buiten de kosten is dit geen duurzame zaak. Vandaar dat wij kiezen voor aroma’s. We zetten zelfs onze naam erop omdat we trots zijn op onze blends.

Al onze nieuwe soorten zijn bio en waar mogelijk aroma vrij. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid naar de transparantie in voeding en drank. Binnenkort vind je op onze site een uitgebreide filter waarbij je ook op aromavrije thee kunt zoeken. Het aanbod van aromavrij en lekker (hoofdzaak!) groeit gelukkig elk jaar. Het was er jaren terug toen Tea Bar startte ook simpelweg niet.

Suiker

Aroma's bevatten geen suiker of calorieen en maken de thee niet zoet. Het overgrote merendeel van onze thee bevat geen suiker. Als dit wel het geval is dan vermelden we dit op de verpakking en de ingrediëntenlijst onder aan de pagina. We voegen de suiker niet toe voor de smaak maar als conservering van de fruitstukjes die soms in thee zitten. Het fruit zou anders oxideren (net als een geschilde appel bruin wordt na een tijdje). Het gaat in dit geval altijd om een minieme hoeveelheid suiker maar we zijn er graag helder over zodat je niet voor een verrassing komt te staan. 

In thee zonder suiker zit geen calorieën. De theesoorten die wel suiker bevatten zijn calorie-arm en bevatten niet meer dan 2-3 calorieën per kop.