De rustgevende effecten van rooibos

- Categories : Alle blogs

Rooibos bij slaapproblemen

Volgens het Trimbos instituut is 29% van de Nederlanders zeer vermoeid. Dat is bijna een op de drie mensen. Dit uit zich in veel klachten. De drie meest genoemde klachten zijn:

1. moeite met slapen

2. piekeren

3. het ervaren van veel stress

Het eerste klinkt natuurlijk vreemd. Vermoeid zijn en toch last hebben van slapeloosheid? Vermoeidheid is een aanhoudend gevoel van uitputting. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Langdurige vermoeidheid leidt vaak tot een vicieuze cirkel waardoor je ook meer last zult hebben van veel piekeren en gevoelens van onrust en stress.

Vermoeidheid kan je niet alleen oplossen met voldoende slaap. Rust is minstens zo belangrijk. Zodra je mentale energieniveau stijgt, kun je deze vicieuze cirkel doorbreken. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Als je in een diep dal zit, veroorzaakt door chronische oververmoeidheid, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Tips tegen vermoeidheid

Vaker zul je kortere periodes van vermoeidheid ervaren. Hoe verleidelijk het ook is om even door te buffelen. Snel het gas eraf is toch het meest effectief. Na een lange dag rennen en vliegen is een ontspannen avond zeer belangrijk. Laat de koffie even staan en ga voor een kop rooibos. In Zuid Afrika (bakermat van de rooibos) hebben ze uitvoerig onderzoek gedaan naar rustgevende eigenschappen van rooibos. Een studie van de Universiteit van Stellenbosch toonde aan dat rooibos stress en angstgevoelens kan verlichten en daardoor kan helpen bij een goede nachtrust.

Wat is Rooibos?

Rooibos is een struikachtig gewas uit de vlinderbloemenfamilie. In de plant zijn twee belangrijke organische verbindingen: nothofagin en aspalathin. Deze flavanoiden (anti oxidanten) verstoren de productie van het stresshormoon cortisol. Nothofagin en aspalathin hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Dit is belangrijk want door een teveel aan cortisol blijft je bloedsuikerspiegel hoog. Dit leidt tot uitputting en een verminderde aanmaak van melatonine. Hoe lager de cortisolspiegel in het lichaam, hoe groter de kans op ononderbroken slaap.

Is Rooibos gezond?

Rooibos bevat daarnaast ook magnesium en calcium, beide zijn gezond en belangrijk voor een goede nachtrust. Kortom hoe meer rooibos je drinkt hoe beter je slaapt. In tegenstelling tot sommige rustgevende kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel, is rooibos ook heel veilig voor kinderen en zwangeren. Je kunt het onbeperkt drinken en komt in veel variëteiten van de frisse rooibos met grapefruit en munt tot de zoete rooibos chai met kaneel. Zo verveelt het nooit.

Share this content