Afvallen met thee

- Categories : Alle blogs , Thee & gezondheid

Afvallen met thee

Regelmatig krijgen we de vraag of we ook speciale thee hebben om af te vallen?

Het antwoord: ‘dat hangt er van af’. Drink je veel zoete drankjes; lattes met suiker, frisdrank en sapjes dan zal je merken dat thee een perfecte vervanger is. Je kunt eindeloos variëren, van heel zoet tot lekker fris. Zo elimineer je eenvoudig een hoop overbodige calorieën uit je dagelijkse dieet. 

Er zijn natuurlijk theesoorten die net dat beetje extra hebben en er is in de afgelopen jaren veel onderzoek naar het effect van thee op je gezondheid gedaan. Hier hebben we vier theetips die bekend staan als ‘fatburners’.

Groene thee

De basis van alle theesoorten en gelijk de ook een van de meest effectieve ‘dieetthee’ is groene thee. Bomvol antioxidanten waaronder EGCG 

Meerdere studies tonen aan dat juist EGCG in combinatie met de natuurlijke cafeïne in groene thee van invloed is op je metabolisme. Twee maal daags een kop groene thee en dat 90 dagen lang zorgt voor een extra verlies van bijna 2 cm in buikomvang. 

Groene thee heb je in veel soorten. Het is een fabeltje dat groene thee altijd bitter is; als je goede en verse groene thee hebt, is deze juist licht en kan zelfs fruitig van smaak zijn. Het is ook heel belangrijk dat je groene thee op de goede temperatuur zet; het water moet rond de 80 graden zijn bij het opschenken. Is het water kokend heet dan verbrandt de thee en wordt het, jawel, bitter!

Of je een pure thee drinkt of met een smaak, zoals de Sensei sencha, maakt niet uit. Laat het wel een paar minuten trekken om zeker te weten dat je alles goede stoffen uit de thee haalt.

Pepermunt 

Deze munt moet je niet verwarren met die heerlijke verse muntthee uit de horeca. Alhoewel die laatste ook zeker een fijn calorievrij drankje is (wel de honing laten staan), bedoelen we in dit geval kruidenthee van de pepermunt plant. Dit is het geneeskrachtige zusje van de verse munt. Iets pittiger door de menthol smaak en al eeuwenlang geroemd vanwege de bevorderende werking op de spijsvertering. Daarnaast helpt het goed tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel. Kortom, een geweldig kruid als ondersteuning bij het afvallen.

Pu erh thee

Pu erh is zwarte Chinese thee met veel cafeïne. De smaak is best anders dan de zwarte thee die je gewend bent; aardser en zwaarder. Je moet er misschien even aan wennen maar daarna vinden veel mensen het erg lekker. Pu erh wordt veel geprezen als dieetthee en de voordelen zijn dan ook talrijk:

  •   Het stimuleert je spijsvertering
  •   Het bevordert je darmwerking (stoelgang)
  •   Het vermindert je hongergevoel
  •   Het ontslakt en reinigt je darmen
  •   Het verbetert je vetverbranding
  •   Het zuivert je bloed
  •   Het verlaagt je cholesterolgehalte
  •   Het versterkt je immuunsysteem

Met name het dempende hongergevoel is voor veel mensen een pre, een paar koppen per dag kan ervoor zorgen dat je je minder snackerig voelt. 

Daarnaast is het een enorme energiebooster. Een pot Pu erh thee op de werkvloer zorgt voor ons voor enorme focus en productiviteit. Dit is er dus geen voor ’s avonds tenzij je wilt nachtbraken; de cafeïne werkt namelijk lekker lang door. Nog niet bekend met Pu erh? Ga dan voor de Skinny Nut (Pu Erh met pistache). Deze is qua smaak erg toegankelijk.

Gember

Nog zo’n wonderplant voor je lichaam. Gember is een kruid, bekend uit de Aziatische keuken, met een scherpe, frisse maar ook warme smaak. Het wordt veel gebruikt in theemelanges. De werkzame stoffen in gember zijn shogaols en gingerols. Gember kan een positieve invloed hebben op je metabolisme. De goede inhoudsstoffen houden je bloedsuikerspiegel constant. Belangrijk want wanneer dit in orde is zul je je fit en energiek voelen en is je verbranding optimaal.

Daarnaast bevat gember tal van vitamimes, B1, B2, B6  en vitamine C. En waardevolle mineralen zoalsnatrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. 

Je kunt gemberpoeder verwerken in shakes of oplossen in water. Je kunt natuurlijk ook thee zetten van verse of gedroogde gemberstukken. Wij vinden de gedroogde variant net zo lekker als de verse. De smaak is net iets scherper dan van verse gember, plus het voordeel dat je deze niet hoeft te schillen. Bovendien is gedroogde gember erg lang houdbaar, namelijk minimaal 1 jaar na aankoop. 

Last but not least, onze geheime afvaltip.

Heel leuk die gezonde theeën (en ze zijn echt lekker) maar soms heb je zin in iets echt lekker zoets. In dat geval kun je natuurlijk ook voor de chocola en snoep gaan. 

Maar een echte zoete thee kan die hunkering ook wegnemen: onze geroemde Notendroom is er zo één. Bevat ca. 2 calorieën per kop maar zo heerlijk zoet dat je er weer even tegen aan kunt. Andere tips zijn de Merry Marzipan en Old Dutch Applepie bij een craving naar koekjes, chocola, of nootjes. Shining Star (inwisselbaar voor een dropverslaving) of White Delight, Cranberry Lime Punch en Spring Sensation (als je meer van de fruitsnoepjes bent).

Belangrijk te weten

Onze theesoorten bevatten geen toegevoegde suikers. Bij al onze thee en kruiden staat onderaan meer informatie over de ingrediënten. In sommige thee en kruiden zit een miniem suikerlaagje over de fruitstukjes. Niet om de thee zoet te maken, maar als natuurlijke conservering. Fruit gaat namelijk oxideren (zoals een bruine appel). Niet zo’n fris gezicht in je thee. Het suikerlaagje voorkomt dit. Deze thee bevat dan nog altijd minder dan 5 calorieën per kop maar we zijn er graag helder over. Wil je dus echt 0,0 suiker in je thee, check dan even de ingrediënten.

Share this content