Vier redenen om elke dag gember te drinken

- Categories : Alle blogs , Meest gelezen

Wat is gember?

Iedereen kent het wel: gember. De smaak is lekker pittig en verwarmt van top tot teen. Naast geliefd  ingrediënt bij het koken, blendt Tea Bar graag met gedroogde gember. Gember is namelijk niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond! Wat is gember precies en waarom is het gezond? Dat lees je allemaal in deze blog.

Zingiber Officinale luidt de Latijnse naam; officinale betekent dat de plant van oudsher bekend staat als geneeskrachtige plant. Vroeger ter preventie van pest en tegen hysterie, maar ook voor verhoogde vruchtbaarheid en als afrodisiac. In China werd gember ingezet voor een goede spijsvertering.

Ook nu, 2500 jaar later, wordt gember veel gebruikt bij allerlei kwaaltjes. Hier noemen we vier redenen waarom iedereen verse of gedroogde gember in de huisapotheek zou moeten hebben:

Gember is een vitaminebom

Gember is een echte (preventieve) immuun booster en het bevat tal van geneeskrachtige stoffen. Ook bevat het etherische olie met ontstekingsremmende werking. Gingerol is de stof die voor de scherpe smaak zorgt, en heeft een positief effect op de lever. Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C.  Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!

Goed voor de doorbloeding

Wij drinken gember vooral vanwege haar verwarmende werking; gember stimuleert namelijk de doorbloeding. Een paar koppen gemberthee en je bent weer helemaal lekker warm van binnen. Last van je keel? Probeer een kopje gemberthee met een flinke eetlepel honing, de combi verzacht het prikkelende gevoel. Gember werkt vanwege de hoge concentratie aan etherische olie ook goed uitwendig. Een massage met gemberolie is heerlijk op een winterse dag.

Gemberwortel helpt tegen misselijkheid

Gember wordt ook vaak genoemd als medicijn tegen (zwangerschaps) misselijkheid. Al kan niet iedere zwangere de scherpe smaak waarderen op een nuchtere maag. Een blend met gember als sub-ingrediënt zoals de Energiebooster of de Sencha Sinaas Gember kan in dat geval fijner zijn. 

Ondersteun een gezond dieet 

Tot slot is er onderzoek gedaan naar de effecten van gember op gewichtsverlies. Uit meerdere studies blijkt dat gember een positieve werking heeft op een stabiele bloedsuikerspiegel. Een schommelende spiegel veroorzaakt trek en hang naar zoetigheid, daarnaast zorgt ze voor een betere spijsvertering. Een optimale spijsvertering is belangrijk als je wat kilo’s kwijt wil.

Zelf verse gemberthee maken


Verse gember schillen gedoe? Niet meer met deze lifehack! Bekijk het filmpje hieronder en zet binnen 30 seconden verse gemberthee.

Belangrijk! Drink niet te veel gember


Gember is een veilig kruid mits gedoseerd: liters gemberthee op een dag is niet slim. Bij ziekte is veel gember thee heel verleidelijk maar het verwarmende effect van gember is niet geschikt bij koortsklachten. Kies dan voor een thee met veel citroen of een kuurtje van de rode zonnehoed, beter bekend als Echinacea.

 

 

 

Share this content