Nieuws over Tea Bar's biologische assortiment

- Categorie Alle blogs

Nieuws rondom biologische thee en het gebruik van aroma

Sinds 1 januari 2022 is de EU regelgeving met betrekking tot het gebruik van aroma’s in biologische thee veranderd. De nieuwe aroma’s moeten voor tenminste 95% bestaan uit de originele smaakbron. Als je bijvoorbeeld een aardbei aroma neemt, moet 95% van het aroma daadwerkelijk komen van biologische aardbeien.

Waarom aroma?

Bij sommige theesoorten is het nodig om extra aroma toe te voegen om een duidelijke en stabiele smaak te verkrijgen. Een schijfje gedroogde citroen in je theemelange zorgt er helaas niet voor dat de thee ook echt die superfrisse citroensmaak heeft.

Wat is er precies veranderd bij de biologische aroma’s?

Voorheen werd het gebruik van natuurlijke aroma’s goedgekeurd. Natuurlijke aroma’s moeten uit een natuurlijke bron komen. Daarnaast moeten deze aroma’s ook op natuurlijke wijze uit de bron gehaald worden, denk aan koken of fermenteren (natuurlijke gisting). In geval van een aardbeienaroma kan dat bijvoorbeeld betekenen dat het deels uit aardbei en deels uit appel kan komen. Deze appels kun je vervolgens een aardbeiensmaak geven in een laboratorium.

Dit laatste kan nu niet meer. Nu zou een aroma enkel afkomstig moeten zijn van bio aardbeien. Dat is heel mooi omdat dit heel transparant en ook heel logisch is. Er zitten ook een aantal nadelen aan.

1. Duurzaamheid: we willen natuurlijk thee leveren met zo weinig mogelijk impact op het milieu. Je kunt je voorstellen hoeveel bio-aardbeien er verbouwd, vervoerd, bewaterd e.d. moeten worden voor een beetje aardbei smaak. “Natuurlijker” betekent niet dat het ook duurzamer is.

2. Smaak en kwaliteit: de biologische aroma’s zijn veel minder sterk en stabiel. De smaak is minder goed en neemt sneller af. Dit betekent dat de kwaliteit van de thee snel achteruit gaat, wat de houdbaarheid beïnvloedt.

3. Prijs: het proces om een biologisch aroma te maken is veel intensiever en duurder dan het op brede schaal ontwikkelen in een lab. Er zijn meer grondstoffen nodig (in het geval van bijvoorbeeld vanille is dat bijna onbetaalbaar) wat meer opslag, vervoer, arbeid en dus meer kosten met zich meebrengt.

Onze keuze

Bij Tea Bar zijn we al een jaar bezig met het ontwikkelen en doortesten van onze bio theesoorten met de “nieuwe” aroma’s. Bij een groot gedeelte van de blends zijn we tot de conclusie gekomen dat ze veel minder smaak hebben als we de nieuwe aroma’s zouden gebruiken.

Wat nu?

Bij de biologische thee komt 95% van de ingrediënten nog steeds van biologische oorsprong. Alleen van de natuurlijke aroma’s vervalt de bio stempel. De biologische ingrediënten blijven we vermelden door middel van een sterretje. Voor nu kiezen we voor goede smaak en kwaliteit, duurzaamheid en vooral veel drinkplezier boven een biologisch keurmerk! Maar:

· Tea Bar blijft wel SKAL gecertificeerd, het assortiment gecertificeerde theesoorten wordt wel kleiner

· Theesoorten zonder aroma zoals de Yoga Spirit en pure soorten zoals Rooibos en Black Darjeeling blijven biologisch.

· Tea Bar blijft zich ontwikkelen en verdiepen in de nieuwe aroma’s en thee. We blijven blenden en experimenteren en richten ons op de innovatie van smaakontwikkeling om het bio assortiment weer uit te kunnen breiden. 

Tot slot

Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid naar de transparantie in voeding en drank. Etiketten zijn soms lastig te ontcijferen en natuurlijk wil je weten wat je binnenkrijgt. Wij zijn trots op al onze blends. Zowel die met aroma als zonder aroma (want van die laatste hebben we er ook veel). Er is genoeg lekker thee om uit te kiezen. Onderaan bij de thee vind je alle ingrediënten in heldere taal! Mocht je vragen hebben vanwege bijvoorbeeld een allergie of dieet dan helpen we je graag via whatsapp of klantenservice@teabar.nl.

Gerelateerde producten

Share this content