Citroengras: verfrissend & gezond!

- Categories : Alle blogs

We kennen citroengras (ook bekend als Sereh) vooral als smaakmakers in de Thaise, Indische en Vietnamese keuken. Het is niet alleen lekker in een curry, maar ook erg smaakvol als toevoeging aan een theemelange! Bij Tea Bar werken we dan ook graag met de gedroogde variant om een blend een frisse en natuurlijke citrussmaak te geven. Bijvoorbeeld in de pittige Yoga Spirit Bio of de avontuurlijke Lemon Chai

Wat is citroengras?


Citroengras (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-India, maar wordt nu ook in tropische gebieden van Zuid-Oost Azië en Afrika gecultiveerd. De smaak van de stengel is fris, citroenachtig en doet een beetje denken aan gember. Het is vers, gedroogd of in poedervorm verkrijgbaar.

Is citroengras gezond?


De medicinale plant wordt al eeuwenlang gezien als traditionele remedie tegen allerlei lichte kwaaltjes. In de tropische gebieden waar de plant goed groeit, wordt citroengras al jaren gebruikt tegen maagkwalen, griep en verkoudheidsklachten. In de Indiase Ayurveda wordt citroengras gebruikt als kalmerend middel. In combinatie met verse gember is het een wonderdrankje tegen misselijkheid.

Ook zou het kauwen op de wortel helpen tegen een slechte adem, maar over het algemeen raden wij het af om de stengel rauw te gaan snacken..

De antibacteriële werking van citroengras

Citroengras bevat de essentiële olie citral die een anti bacteriële, antiseptische en antivirale werking heeft. Citral geeft het overigens ook de frisse citrusgeur die veel wordt gebruikt in bodylotions, kalmerende massageolie en parfums. Het is ook de olie die in pure vorm wordt gebruikt om muggen en insecten mee te verweren. De bladeren worden gebruikt om jeukende bultjes te verkoelen. Een veelbelovende studie laat positieve effecten zien bij het gebruik van essentiële olie van citroengras tegen huidinfecties. 

Kortom, genoeg redenen om wat vaker citroengras te gebruiken of drinken!

Share this content