De 7 wonderen van matcha

- Categories : Alle blogs , Thee & gezondheid

De 7 wonderen van matcha


Matcha is hip! Al jaren niet aan te slepen in NYC en inmiddels zie je ook hier menig hipster rondlopen met een gifgroene matcha latte. De matcha traditie zelf is eeuwenoud en afkomstig uit Japan. Het diepgroen gekleurde theepoeder heeft een bijzondere umami smaak. Matcha is vooral populair vanwege de health benefits, hieronder de zeven voordelen van deze übergezonde thee op een rij.

Wat is matcha?

Om iets van de gezondheidseffecten te begrijpen is het handig om te weten wat matcha precies is. Matcha en 'gewone' groene thee komen van dezelfde theeplant; de Camelia Sinensis. Matcha ondergaat alleen een heel ander verwerkingsproces: een aantal weken voor de oogst wordt de matcha in de schaduw gezet door de struiken te bedekken met zonneschermen. De struiken willen verder groeien en daarvoor moeten ze nu extra moeite doen. Dit putten ze uit hun eigen kracht. Op deze manier maken ze een hoge concentratie waardevolle stoffen aan zoals chlorofyl, aminozuren, L-theanine en anti oxidanten. Chlorofyl zorgt voor de groene kleur; goede kwaliteit matcha herken je dan ook aan een heldere, gifgroene kleur. Hoe minder groen (of zelfs bruin) de matcha is, hoe meer de theeplant is blootgesteld aan zonlicht, of van een slechtere pluk is. Dit beïnvloedt de kwaliteit en kan de thee bitter maken. Goede matcha is zoals gezegd umami en zacht van smaak.
De bovenste theeblaadjes worden met de hand geplukt, om vervolgens gedroogd en gestoomd te worden. Het bladgroen, zonder nerven, wordt tot slot tot poeder vermalen. Dit gehele proces is tijdrovend en kostbaar, vandaar dat (goede kwaliteit) matcha een stuk duurder is dan groene thee. Daarentegen is het een stuk gezonder, vooral omdat je het poeder in z'n geheel opdrinkt.


Matcha is gezond! Zeven redenen om meer matcha te drinken:


1. Meer antioxidanten
Matcha bevat 15 keer meer anti oxidanten dan normale groene thee, en je drinkt dit allemaal op. Het poeder van groene thee helpt tegen hart en vaatziekten, en verlaagt de bloeddruk. 

2. Bron van energie
Matcha is goed voor het geheugen en de concentratie. De theïne in matcha wordt langzaam afgegeven en zorgt voor urenlange concentratie zonder de rush en gejaagdheid die koffie geeft.

3. Fatburner
Matcha geeft je metabolisme een enorme boost en zorgt voor een natuurlijke en snellere vetverbranding zonder de negatieve effecten van vele dieetpillen.

4. Boost het immuunsysteem
Matcha zit vol calcium, vitamine A, E en C, kalium, ijzer en eiwitten en is dus goed voor je immuunsysteem.

5. Kalmeert de geest
Matcha is de drank van de mindfullness. De L-theanine in matcha kalmeert de geest. Samen met alerte werking van de cafeïne is dit een ultiem meditatiedrankje.

6. Goede detox thee
Matcha bevat veel chlorofyl. Dit zorgt voor de mooie groene kleur en is een uitstekende ontgifter. Met een kop matcha per dag heb je al een uitstekende dagelijkse detox om je te ontdoen van gifstoffen en afvalstoffen.

7. De bijzondere smaak
Niet geheel onbelangrijk. Matcha is nog eens superlekker ook. Matcha heeft de vijfde smaak: de smaak van 'heerlijkheid' of 'hartig', ook wel umami genoemd.

Hoe maak je matcha?

Groene theepoeder bereid je iets anders dan een gewone groene thee. Het theepoeder is zeer fijn (de structuur is als bakmeel). Je klopt het op met een garde of een Japanse Chasen tot een gifgroen drankje. Voor een matcha latte klop je het op met opgeschuimde melk en kan je het zoeten met suiker of honing. Bekijk hieronder een kort instructiefilmpje en ontdek hoe makkelijk het is om zelf matcha te maken!Wil je het jezelf 
helemaal makkelijk maken? Ga dan voor een kant-en-klaar mix zoals die van Superlatte

Share this content