De Goudsbloem: Calendula Officinalis

- Categories : Alle blogs

GOUDSBLOEM (CALENDULA OFFICINALIS)

Calendula ofwel goudsbloemen. Jawel, die van de zalf. Iedereen heeft deze kleine zonnetjes wel eens gezien zonder zich te realiseren dat ze niet alleen mooi zijn, maar ook geneeskrachtig. Calendula werkt ontstekingsremmend en wondhelend. Die eigenschappen hebben meer kruiden, maar het bijzondere van calendula is de veilige werking. Zalven en cremes met calendula zijn zo mild dat je deze zelfs voor baby's kunt gebruiken.
Goudsbloemen kun je ook drinken. Puur, maar vooral ook in theemelanges. Vanwege de gezonde inhoudsstoffen en de looks werken wij graag met goudsbloemen. Ze zitten dan ook in veel van onze melanges!



GEDROOGDE GOUDSBLOEMEN

Ben jij de gelukkige met een veld vol goudsbloemen dan kun je ze zelf drogen. Oogst de bloemen op een zonnige dag en spreid ze uit op een schone doek en dek af met keukenpapier. Na twee weken kun je de blaadjes van de steel halen en deze in een papieren zak bewaren. 



CALENDULA OLIE MAKEN


Zelf calendula olie maken is een fluitje van een cent. Wat moet je doen?

  1. Zorg voor een brandschone pot of flesje.
  2. Vul deze met tot de rand met gedroogde goudsbloemen.
  3. Vul deze aan met olie. Ik gebruik graag koudgeperste bio zonnebloemolie maar een andere geurloze (bio) olie kan ook. Bij voorkeur koudgeperst.
  4. Laat de pot ca. 3 weken afgesloten op een zonnige plek staan.
  5. Na 3-4 weken zeef je de bloemen eruit. Plak een etiket op je calendula olie met een datum. De olie is nog zeker een jaar goed houdbaar.
  6. De olie is goed voor tal van huidkwalen, acne, insectenbeten, zonnebrand en geschaafde huid.

Dit proces van een kruidenolie maken noemen we "macereren". Een maccaraat kun je ook maken van andere kruiden zoals kamille of rozenbottels. Bepaalde kruiden zijn vrij sterk zoals rozemarijn en lavendel. Deze zijn iets minder geschikt voor een macceraat.



THEEMELANGES MET GOUDSBLOEMEN

Goudsbloemen bevatten tal van gezonde inhoudsstoffen: Vitamine A en C; calcium, silicium, zwavel en acetylsalicylzuur (werkt pijnstillend en koortsverlagend).De bloemen geven een sterke gele kleur af en puur zijn ze vrij bitter van smaak. We voegen ze daarom spaarzaam toe aan onze melanges zoals de Doe Chill. Een ontspannende melange waar ook tulsi en valeriaan in zit. Bekijk hieronder de bestverkochte theesoorten met calendula. 

Share this content