De werking van kurkuma 

- Categories : Alle blogs

Kurkuma en thee

Kurkuma heeft een enorme opmars gemaakt de laatste tijd. Je zou bijna denken dat dit superfood pas de laatste jaren ontdekt is maar niks is minder waar. Onze moeders kookten al met dit gele poeder uit de Zuid-Oost Aziatische keuken.

Dankzij de bijzondere inhoudsstoffen van dit kruid is kurkuma enorm populair geworden en zie je overal drankjes en gerechten en supplementen met kurkuma opduiken. Ook bij Tea Bar vind je blends met kurkuma als ingrediënt. 

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, is afkomstig van de kurkumaplant. Een grote tropische plant met lelie-achtige bloemen. De plant is familie van de Zingiberaceae (de gember achtigen). Het gedroogde specerij wordt gemaakt van de wortel. De wortel van de kurkuma is ook vers te eten; de smaak is licht bitter, pittig en aards. 

Is kurkuma gezond?

De belangrijkste stoffen in kurkuma zijn de curcuminoiden. Deze gezonde stoffen zorgen voor de gele kleur en zijn goed voor je op ontelbare vlakken. De werking van deze curcuminoiden is zo breed omdat deze stoffen vooral in het zenuwstelsel actief zijn. Een daar worden alle lichamelijke processen aangestuurd.  Deze stoffen regeren de boel dus op topniveau en zorgen dat alle taken zo goed mogelijk verlopen.

Kurkuma wordt niets voor niets beschouwd als superfood. In de Ayurveda wordt de wortel gezien als uitstekende reiniger van het lichaam. De wortel heeft een anti bacteriële werking en wordt daarom gebruikt als natuurlijk antibioticum. Het is dan ook het meest gegeten specerij in de Indiase keuken.

Hoe gebruik je kurkuma

Zijn er dan geen nadelen aan kurkuma? Kurkuma is met recht een wonderkruid. Maar er zitten ook mitsen en maren aan. De opname van kurkuma in het bloed is vrij beperkt, bovendien wordt het ook weer snel afgebroken. Daarmee bereikt de stof vooral de darmen, nieren. De hersenen worden echter minder goed bereikt terwijl vooral daar de ‘magic’ plaatsvindt.

Kurkuma wordt het beste opgenomen in combinatie met zwarte peper en vet. Vooral gebruiken als keukenkruid dus, zoals ze een India al doen. Ook kun je met onze Superlatte Turmeric een heerlijke (vegan) Golden Latte maken. De natuurlijke vetten in de (plantaardige) melk zullen zeker van nut zijn in dit geval.

Kurkuma bij zwangerschap en medicatiegebruik

Tot slot is het belangrijk dat je kurkuma met mate gebruikt in combinatie met medicijnen. Met name bloedverdunners kunnen minder effectief werken door de curcumine. Ook bij een zwangerschap wordt het veelvuldig consumeren van kurkuma afgeraden. Een beetje door het eten kan natuurlijk geen enkel kwaad. 

Zelf verse kurkuma thee maken

Dat doe je zo: 1. Snijd of rasp 3 cm kurkuma fijn 2. Breng 300 ml water aan de kook en voeg de kurkuma toe. Kook ongeveer 10 minuten. 3. Voeg een kaneelstokje, verse peper en een partje limoen toe. 4. Zeef de thee en serveer naar smaak met honing of agavesiroop. Enjoy!

Share this content