Feiten & Folklore: dit moet je weten over kruidenthee voor vrouwen

- Categories : Blogs

Gezonde kruidenmelanges speciaal voor vrouwen en tegen “vrouwenkwaaltjes” -wij noemen ze vanaf nu gewoon klachten- zoals buikkrampen, PMS en overgangssymtpomen. Een simpele Google zoekopdracht en je vindt een hoop tegenstrijdig informatie en een zee aan producten die van alles beloven.

Maar welke kruiden helpen echt en waarom? In deze blog vind je vijf feiten en folklore over kruidenthee op een rijtje.

Top 5 Feiten en folklore

Met feiten bedoelen we positieve effecten van kruiden waar wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Met folklore bedoelen we traditionele remedies die soms eeuwenoud in gebruik zijn maar waar (nog) geen onderzoek naar gedaan is. Zo weet je wat je ongeveer kunt verwachten van een kruidenkuur.

Voor alle onderwerpen geldt natuurlijk dat als je last hebt van hele heftige en/of langdurige medische klachten je het beste contact kunt opnemen met je huisarts.

Kruiden kunnen helpen en ondersteunen, maar ze zijn nooit een alternatief voor de reguliere geneeskunde.

Bestaat er thee speciaal voor vrouwen?

Er zijn kruiden met eigenschappen die de klachten tijdens je menstruatie en overgang kunnen verlichten. Dat maakt ze specifiek geschikt voor vrouwen en alle mensen met een baarmoeder die hier last van hebben. Hieronder vind je vijf natuurlijke remedies die we onder de loep hebben genomen

1. Kamille helpt tegen PMS en menstruatiekrampen 

Feit

 Er is over het algemeen meer onderzoek nodig naar de geneeskrachtige werking van kruiden, specifiek op de effecten bij vrouwen. Kamille is de enige kruidensoort waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het effectief is tegen buikkrampen voor en tijdens de menstruatie (dysmenorroe), hevig bloedverlies en PMS klachten.

Kamille staat natuurlijk bekend om de rustgevende en helende werking en recente studies bevestigen deze geneeskracht. Kamille is ontstekingsremmend, krampstillend en kalmerend. Allemaal eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van PMS en menstruatieklachten.

2. Frambozenblad is goed voor je baarmoeder

Folklore

Frambozenblad thee wordt al eeuwenlang door zwangere vrouwen gebruikt ter bevordering van de bevalling, het voorkomen van te veel bloedverlies, het herstellen van de baarmoeder en ter stimulering van de melkproductie. Frambozenblad zou de baarmoederspieren prikkelen, waardoor het de bevalling op gang kan brengen. Daarom wordt het pas gedronken vanaf week 36.

Het blad bevat veel looistoffen, vitamine C en mineralen (waaronder ijzer) en zou in combinatie met gember ook kunnen helpen tegen PMS en menstruatiekrampen.

Definitief wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar de recensies onder onze Frambozenblad zijn in ieder geval positief!

3. Gember kan overgangsklachten verminderen

Feit

De menopauze kan een hoop ongemakken met zich meebrengen. Door de hormonale schommelingen hebben veel vrouwen last van warmte-aanvallen en nachtzweten.

Gember bevat stoffen genaamd fyto-oestrogenen, die lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Tijdens de menopauze daalt het natuurlijke oestrogeenniveau, wat symptomen zoals nachtzweten en opvliegers veroorzaakt. Het dagelijks innemen van gember kan helpen om deze klachten te verminderen.

4. Vrouwenmantel thee helpt bij het reguleren van je menstruatie

Folklore 

Vrouwenmantel wordt ingezet bij een groot aantal klachten waar vrouwen last van hebben, vandaar ook de naam. Het wordt gebruikt bij onregelmatige menstruatie, PMS, buikkrampen, te veel of te weinig bloedverlies en nog veel meer hormoon gerelateerde kwalen.

Er wordt gedacht dat de tannine in vrouwenmantel helpt om bloedingen te reguleren. De geneeskrachtige eigenschappen van vrouwenmantel zijn veelbelovend, maar er is meer onderzoek voor nodig.

5. Yoni steam voor meer vruchtbaarheid

Folklore

Een yoni steam is het stomen van je vagina boven een dampende kom warm water. Het stomen met kruiden is van oudsher een ritueel wat de vruchtbaarheid zou verhogen. Ook wordt het gedaan om je vagina te reinigen of om te helen na een bevalling. Verschillende kruiden kunnen worden gebruikt zoals pepermunt, salie of kamille.

Er is bijna geen onderzoek naar de werking of het effect van een yoni steam gedaan. Het staat wel vast dat de stoom je baarmoeder nooit kan bereiken, omdat deze helemaal is afgesloten. Ook kan het stomen met te heet water juist schade of zelfs brandwonden veroorzaken in het kwetsbare gebied.

Wij houden het liever bij een warm bad met een rustgevende kruideninfusie in een papieren theefilter. Dat is volgens ons net zo ontspannend.

Hoeveel kruidenthee moet je drinken?

Er is geen duidelijke richtlijn over de dosering van kruiden, daarom raden we aan om bij klachten 1 tot 2 koppen sterke kruidenthee per dag te drinken. Laat de thee minimaal 5 tot 10 minuten trekken om al het goede uit het kruid te halen.

Kruiden zijn gezond, maar kunnen ook krachtig zijn en de effecten van te veel inname zijn vaak onbekend. Daarom raden we aan om niet meer dan 1 liter per kruid per dag te drinken, en niet langer dan twee weken achter elkaar.

In het kort

Deze kruidensoorten kun je het beste drinken als je last heb van PMS, menstruatie-en overgangsklachten. 1 of 2 koppen per dag is voldoende:

Kamille

Gember Moon Cycle Herbs (Vrouwenmantel)

Frambozenblad

Supernatural (mix van gember en venkel)

Mellow Maple (mix met kamille en frambozenblad)

Hier vind je alle kruidenthee voor vrouwen op een rijtje. 

Share this content