Dennennaalden: de kracht van een dennenbos in je theekop

- Categorie Alle blogs , Meest gelezen

Dennennaalden thee

Een van de allerlekkerste geuren is die van een dennenbos. De geur van den heeft iets geruststellends en ontspannens. Bij Tea Bar kun je Thee van dennennaalden kopen. Het is heerlijk geurend en heeft een verrassende smaak. Genoeg redenen om aan de dennenthee te gaan. We vertellen graag meer over deze bijzondere boom.


Waar is den goed voor?

De Grove Den (Latijnse naam Pinus Sylvestris) wordt medicinaal meestal gebruikt als tinctuur (de werkzame delen opgelost in alcohol). Thee is nogal ongebruikelijk. Tijdens de coronaperiode heeft thee van dennennaalden een flinke opmars gemaakt. Er is geen bewijs dat thee gemaakt van dennennaalden werkzaam zou zijn bij het voorkomen of genezen van corona. Wel is de den bijzonder effectief bij klachten van de luchtwegen. Denk hierbij aan chronische bronchitis, verkoudheid, hoesten, astma en een pijnlijke keel. Den verzacht en beschermt alle slijmvliezen. 

Naast de werking op de luchtwegen wordt den vooral gebruikt als vochtafdrijvend middel en voor de positieve werking op het zenuwstelsel. Een kopje dennenthee helpt bij slapeloosheid, vermoeidheid, stress en een situatie waar je behoorlijk overprikkeld bent.

Hoe dennennaaldenthee zetten?

Je kunt dennenthee eenvoudig zelf maken. Gebruik een flinke theelepel dennennaalden voor een kop. Overgiet het met kokend water en laat zeker 5 minuten (liever nog langer) trekken. Drink 2 a 3 kopjes per dag in kleine slokjes. Den bevat veel etherische olie dus ruik vooral ook goed aan de thee voor een optimale werking. 

De thee heeft een aromatische, frisse smaak met een licht zuurtje. Mocht je geen fan zijn van de smaak dan is het ook lekker om de (natuurlijke!) aromatische olie in een aromadiffuser te branden.

Dennenthee bevat naast veel vitamine C ook vitamine A. Het is daarom een enorme booster voor het immuunsysteem. Maar een overdosis vitamine is ongezond. Hou het daarom bij max. 3 koppen per dag.

Zelf dennen plukken

Je kunt pure dennennaalden kopen maar zelf plukken kan natuurlijk ook. Verwar de Grove Den niet met een lariks of spar. De lariks is zelfs giftig en de spar is medicinaal gezien minder werkzaam dan de den. Hoe herken je de den? De naalden van de Grove Den zijn gegroepeerd per twee. Je kunt dit onthouden via het ezelsbruggetje LSD. De lariks heeft groepjes van veel (Legio) naalden. De spar heeft naalden die alleen op de tak staan (Solo) en de den heeft groepjes van twee (Duo’s).

Foto: De naalden van de den staan in tweetallen

Geneeskrachtige toepassingen dennennaalden

De dennennaalden kun je ook gebruiken voor het maken van een stoombadje bij verkoudheid van vastzittende hoest. Of gebruik een washandje gevuld met dennennaalden als badthee na een stressvolle dag. 

Van de den wordt ook terpentijn gemaakt. Dit gebeurt door het sap van de boom af te tappen en op te vangen. Dit is een prachtig ingrediënt in een voedende zalf. Perfect voor de genezing van wondjes, bij reuma, spier en gewrichtsklachten. Of om de borst mee in te smeren bij hoest of verkoudheid.

De zalf maak je als volgt.

Dennenzalf:

2,5 eetlepels terpentijn

8 eetlepels olijfolie van koude persing

Eventueel wat etherische olie van rozemarijn of salie (gebruik alleen natuurlijke etherische olie)

1 eetlepel honing

20 gram bijenwas

Bereiding:

Smelt de was

Voeg de terpentijn en olijfolie toe

Neem van het vuur en voeg daarna de honing toe

Goed roeren

Schenk in een (brandschoon!) glazen potje

Reeds afgekoeld kan de etherische olie toegevoegd worden. Deze werkt tevens als conserveermiddel op de zalf  een langere THT te geven

De zalf is gelijk te gebruiken en blijft ongeveer een jaar goed mits schoon, koel en donker bewaard.

 

Share this content