De lekkerste Chai Latte maken: zo doe je dat!

- Categories : Blogs , Meest gelezen

Wat is chai thee?

Chai is in veel talen (zoals Indiaas, Afghaans en Russisch) het woord voor thee. In het kopje hierboven staat dus “wat is thee thee?”. Vraag je in India om een kop chai, dan krijg je doodgewone kop zwarte thee voorgeschoteld. Veel mensen denken dat chai hetzelfde is als masala chai, maar dat is echt iets anders..

Masala Chai

Masala is Hindi voor kruiden. De combinatie betekent dus thee met kruiden. Masala chai is een mengsel van zwarte thee en krachtige specerijen zoals kardemom, kaneel en kruidnagel. De zwarte thee en kruiden worden gekookt in water en op smaak gebracht met suiker. Vervolgens wordt er melk toegevoegd en trekken alle smaken erin tijdens het pruttelen. In India wordt masala chai bijna op elke straathoek gebrouwen en geserveerd. De smaak is sterk, romig en kruidig. Zoals met veel gerechten heeft elke streek, stad of familie weer een eigen originele bereiding. Een “authentiek” masala chai recept bestaat dus eigenlijk niet. De Chai Wallah is Tea Bar's ode aan de traditionele chaiverkoper!

Homemade Masala Chai recept

Tea Bar’s snelle en lekkere versie van een zelfgemaakte grote kop masala chai:

1. Doe 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl gemalen kardemom, 1 gekneusde peperkorrel en 1 kruidnagel in een vijzel. Doe deze specerijen samen met een 1 tl zwarte thee in een t sac filter.

2. Laat trekken in een pannetje koud water (150ml) tot het kookt en dan voeg suiker toe naar smaak.

3. Doe 150 ml melk(vervanger) erbij en laat langzaam inkoken tot er driekwart over is.

Experimenteer gerust met kruiden, melk en trektijd voor een masala chai die bij jou past!

Wat is Chai latte?

Een chai latte is geïnspireerd op de klassieke masala chai. Het is ook een verwarmende drank op basis van thee, specerijen en melk. De bereiding en ingrediënten kunnen wel veel meer verschillen. Een chai latte wordt met meer (opgeschuimde) melk gemaakt en er wordt vaker met de ingrediënten geëxperimenteerd om met de smaak te “spelen”. Zoals de basis van zwarte thee vervangen door groene matcha!

De chai latte zoals wij hem kennen is in 1990 geïntroduceerd en populair gemaakt door Starbucks. Tegenwoordig heb je steeds meer premixed chaipoeders zodat je in een handomdraai thuis een chai latte kunt maken.

Zelf Chai Latte maken met chaipoeder

Tea Bar verkoopt al jaren de populaire premium chaipoeders van David Rio. De Tiger Spice Chai is gebaseerd op het originele masala chai recept. Zo maak je supersnel zelf een romige chai latte zoals je ‘m drinkt in de horeca:

1. Vul een kopje of glas (0,2 L) met een klein laagje (soja)melk of water

2. Voeg hier 1 eetlepel Tiger Spice chaipoeder aan toe en roer goed

3. Vul het kopje of glas met (opgeschuimde) warme melk of water (varieer naar hartelust met soja/amandelmelk etc).

4. Iced Chai latte maken? Los de chaipoeder op in een klein laagje warm water of melk. Voeg je favoriete melk(vervanger) toe en een hoop ijsblokjes. Een verslavend lekker zomerdrankje.

Is chai gezond?

Thee is natuurlijk hartstikke gezond! Zwarte thee zit vol antioxidanten en drie koppen thee per dag wordt aangeraden door het voedingscentrum. Masala chai bestaat grotendeels uit zwarte thee en kruiden. Een gezondere keuze is om weinig tot geen suiker toe te voegen en meer water dan melk te gebruiken. Als je chaipoeder gebruikt kun je kiezen voor de suikervrije variant, de Orca Spice. Bovendien zijn alle chaipoeders van David Rio ook erg lekker met water of een vetarme melkvervanger.

Share this content