Power of Pu Erh

- Categorie Alle blogs

Misschien ken je het wel: een donkerrode thee met een aardse geur en een krachtige smaak die je niet snel vergeet.. Grote kans dat je Pu erh hebt gedronken! Spreek het uit als poe air en je klinkt als een heuse theesommelier. Maar wat is Pu Erh thee precies? En is Pu Erh gezond? In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over deze eeuwenoude gefermenteerde theesoort.

Wat is Pu Erh?

Pu erh (ook te spellen als Pu’er, of Pu-Erh, of pǔ'ěrchá) komt net als groene en zwarte thee van de theeplant Camellia Sinensis. De theestruik waar Pu Erh van gemaakt wordt heet Qingmao en wordt uitsluitend gecultiveerd in Yunnan. Alle Pu Erh thee komt dan ook uit deze Chinese provincie. Het rijpingsproces is wat de thee bijzonder maakt: de niet geoxideerde groene blaadjes worden gefermenteerd. Allerlei (goede) bacteriën en gisten krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat de unieke smaak en donkerrode kleur. Klassieke Pu Erh thee wordt daarna gestoomd en in blokken of plakken samengeperst. Zo zijn de oudste exclusieve theeplakken soms wel 50 jaar oud. De smaak wordt, net als bij wijn, steeds intenser naarmate de jaren verstrijken.

Is Pu Erh gezond?

Net als groene en zwarte thee bevat Pu Erh een hoog gehalte aan polyfenolen (antioxidanten). Bij twee tot drie koppen per dag kan het cholesterolgehalte verlagen en vermindert de kans op hart en vaatziekten. Het drinken van Pu Erh zou helpen bij afvallen omdat het de vetverbranding kan stimuleren. Echt wetenschappelijk bewijs ontbreekt hiervoor. Mogelijk heeft de cafeïne in de thee een positieve invloed op de stofwisseling, waardoor gewichtsverlies kan optreden. Omdat Pu Erh relatief veel cafeïne bevat raden we af om meer dan 4 koppen per dag te drinken. Let op: bij te veel inname kan de thee laxerend werken!

Bij Tea Bar drinken we Pu Erh het liefst ter vervanging van koffie. Het geeft namelijk een opkikker die je in de middagdip wel kunt gebruiken, maar zonder de crash van een kopje koffie. Dit komt doordat de cafeïne uit thee geleidelijk wordt afgegeven: een minder hoge piek, maar wel een lekker lange energieboost.

Pu Erh thee kopen

Losse Pu Erh is erg sterk van smaak, daarom hebben we bij Tea Bar een melange die uitnodigt om wat vaker Pu Erh te drinken. Dat is gezien de voordelen wel zo gezond! The Skinny Nut Pu Erh bevat echte pistachenootjes en rozenblaadjes en drinkt makkelijk weg. 

Gerelateerde producten

Related products

Share this content