Zo leer jij je baby thee drinken

- Categories : Blogs

Theedrinken met je baby

Thee drinken is een supergezonde gewoonte waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!

Tea Bar wordt gerund door vrouwen die grotendeels ook moeder zijn en al het Tea Bar kroost is dol op thee. Op basis van onze ervaringen en de meest actuele informatie van het Voedingscentrum geven we uitgebreid advies. Want we weten hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn als het gaat om de voeding van je baby.

In deze blog vind je alles wat je moet weten over baby’s en thee, zodat jij en je kleine met een gerust hart een kopje kunnen delen!

Thee en baby's (6 tot 12 maanden)

Theedrinken met baby van 6 tot 12 maanden

Mogen baby's thee? Ja, vanaf zes maanden mag je water en lauwe thee geven. Van 0 tot 6 maanden mag een baby alleen borstvoeding of flesvoeding: de nieren van je baby kunnen gewoon water dan nog niet verwerken.

Welke thee mag een baby drinken?

Onder de 12 maanden kun je een baby het beste pure kruidenthee geven. Denk aan kamille, rooibos of verveine. Deze soorten zijn mild, cafeïnevrij en suikervrij.

Geef geen groene of zwarte thee

Groene en zwarte thee bevatten cafeïne, daarom raden we dit af voor baby’s onder de 12 maanden. Te veel cafeïne is slecht voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kind. Vanaf 12 maanden kan een of twee kopjes per dag geen kwaad. Zeker niet als je de thee verdunt met wat koud water.

Deze kruiden worden afgeraden

Geef een baby geen thee met kaneel, venkel, anijs of te veel zoethout in verband met bepaalde plantengifstoffen die baby’s niet goed kunnen verwerken. Boven de 1 jaar kunnen kinderen deze kruiden gerust drinken.

Mag een baby thee met honing?

Nee, onder de 12 maanden kun je beter geen honing geven vanwege het kleine risico op infantiel botulisme. Vanaf 12 maanden mogen kinderen honing en kun je een beetje door de thee doen. Dit kun je doen om bijvoorbeeld keelpijn te verzachten.

We raden over het algemeen aan om thee voor kinderen helemaal niet te zoeten met suiker of honing. Net als bij volwassenen wennen de smaakpapillen van kinderen aan suiker en wordt de behoefte aan zoetigheid steeds groter.

Hoeveel thee geef je een baby?

Bij 12 maanden wordt 2 tot 4 bekertjes drinken per dag aangeraden (naast 300 ml melk/borstvoeding). Dat is in totaal 1 liter vocht per dag. De 2 tot 4 bekertjes mogen water of lauwe thee zijn, dat is allebei helemaal prima.

Bij zes maanden kun je beginnen met vast voedsel en afbouwen van melkvoeding. Dat gaat bij iedereen op een eigen tempo en daarom wisselt de behoefte aan extra vocht. Drinkt je baby bijvoorbeeld nog 600 ml melk op een dag? Dan is 1 of 2 bekertjes water of thee genoeg.

Zo zet je thee voor je baby

Gebruik een theelepel per 200 ml kokend water en laat 5 minuten trekken. Verdun met koud water tot het drinktemperatuur is. Dit test je net als een melkfles door een paar druppels op je pols te doen. Je kunt de getrokken thee in een thermoskan doen, zodat je het de hele dag kunt gebruiken.

Waarom zou je een baby thee geven?

Water is natuurlijk de beste bron van vocht, maar sommige baby’s en kinderen drinken het nou eenmaal niet graag. Vanaf de geboorte wennen ze aan de smaak van lekker vette, zoete en lauwwarme borst- of flesvoeding. Smakeloos en koud water bevalt dan meestal niet gelijk. Het is alsof je een frietje met mayonaise inwisselt voor een stengel bleekselderij.

Met lauwe en verdunde thee kun je de overgang iets minder heftig maken, zodat je baby kan wennen aan de smaak en substantie. Ook is het goed voor de smaakontwikkeling van je baby.

Voor wat oudere kinderen is het de manier ze meer te laten drinken zonder dat je naar te zoete vruchtensappen of limonades hoeft te grijpen.

Melkvoeding afbouwen met thee

Valt je baby vaak in slaap met een fles maar wil je de melkvoeding afbouwen? Voor je kindje kan het een troost of slaapmiddel blijven, terwijl jij van de fles af wil. Vervang de melkvoeding daarom langzaam voor lauwe thee. Op deze manier krijgt je baby voldoende vocht binnen en hou je het rustgevende drinkritueeltje nog even in stand. Het kan de overstap naar vast voedsel bevorderen omdat je baby meer trek zal hebben. Ook is kruidenthee suikervrij en daarom beter voor de tandjes, vooral ’s avonds of ‘s nachts.

Tea Bar baby Juno deed bijvoorbeeld altijd een middagdutje na een flesje met 60 ml lauwwarme rooibos thee. Je kunt in plaats van rooibos ook kamillethee geven aan je baby, beide kruidensoorten hebben van nature een lichtzoete smaak die baby’s lekker vinden. Kamille staat bekend om het rustgevende effect en kan helpen bij buikkrampjes. Dat maakt het meteen een ideale slaapthee.

Waarin geef je thee?

Een gewoon bekertje is het beste voor de ontwikkeling van de mondspieren en daardoor later voor de spraak. Het geeft wel knoeigevaar dus als je daar even geen zin in hebt, is een tuitbeker of zuigfles prima. Sommige thee zoals rooibos kan aanslag geven in plastic flessen. Dit is een natuurlijke verkleuring maar houd er rekening mee dat het permanent kan zijn.

Tea Bar’s Thee Tips voor kinderen (ouder dan 12 maanden)

Thee voor kinderen vanaf 12 maanden

Drinkt je kind te weinig water? Het is dan verleidelijk om ze limonade of vruchtensap aan te bieden, maar deze bevatten vaak te veel toegevoegde suikers. Probeer eens vruchtenthee zoals Bosvruchten en Sweet Mango. Alle vruchtenthee bij Tea Bar is cafeïnevrij en van nature zoet. Ook de knalroze (door de rode bietjes) Notendroom is populair bij kleine kinderen.

Liever helemaal vrij van suikers? Probeer dan de Mellow Maple, een kruidenmelange met de zoete geur van karamel (dat is gepofte boekweit, niet tegen de kinderen zeggen!) en een mildzachte kruidensmaak. Het is de favoriet van de kinderen van Tea Bar Founder Fenje. Kruidenthee met zoethout zoals de Avondzon of Shining Star vallen bij kleine zoetekauwen altijd in de smaak en zijn lekker voor een beetje ontspanning in de avond.

Hier vind je alle theesoorten die wij aanraden voor baby's en kinderen!

Thee met melk: maak zelf een Babyccino

Een kind mag koemelk vanaf 1 jaar. Je mag je kindje vanaf dan ook thee met een beetje melk geven. Dat is het lekkerst met zwarte thee, maar zoals gezegd zit daar cafeïne in. Vervang de zwarte thee met rooibos als je het cafeïnevrij wil houden.

Probeer eens Tea Bar’s Kelly babyccino recept voor haar kleine Nadia: een klein kopje rooibos thee met het restje opgeschuimde melk van mama’s cappuccino.

In het kort: baby's en thee

Vanaf 6 maanden kun je met water verdunde en pure kruidenthee geven aan je baby, zoals kamille of rooibos.

Vanaf 12 maanden zal je dreumes steeds meer drinken en mogen ze in principe alles. Dan wordt het leuk om te experimenteren met verschillende thee en kruidenmelanges. Kijkt je kleine met grote ogen naar jouw beker thee? Laat haar of hem vooral lekker proeven. Dit is allemaal goed voor de ontwikkeling van het smaakpallet van je kindje!

Bron: voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eerste-hapjes/leren-water-drinken

Share this content