Verfrissende ijsthee recepten

- Categorie Alle blogs , Blogs

Makkelijk IJsthee maken met thee

De zomer vraagt om een verfrissende en verkoelende drank! Losse thee is een uitstekende en gezonde dorstlesser en ook nog eens heel veelzijdig. We horen vaak dat zelf ijsthee maken 'gedoe' of 'ingewikkeld' is. Niets van waar! In dit stuk vertellen we hoe je eenvoudig en binnen no time een heerlijke ijsthee of thee cocktail in elkaar zet. Allereerst, een paar methodes op een rij:

Hoe zet je ijsthee?

1.         De à-la-minute methode: heel snel te serveren

Pak een grote karaf (hittebestendig) en vul deze tot de helft met kokend water. Voeg de thee toe en laat deze een paar minuten trekken. Gebruik 10-15 gram thee voor 1 liter water. Verwijder de losse thee en voeg ijskoud water en ijsklontjes toe. Laat het geheel nog even goed afkoelen. Achteraf zoeten naar smaak met agavesiroop of suikerwater.

2.         De koude methode: voor de beste smaak

Vul een grote kan met lauw water, voeg de thee toe en roer het geheel goed. Wanneer je gebruik maakt van losse thee zorg er dan voor dat je een grote theezeef gebruikt. Dit geeft de thee voldoende ruimte om smaak af te geven aan het water. Laat de kan een nacht in de koeling staan en de volgende dag heeft de ijsthee een heerlijk subtiele smaak. 

3.         De traditionele methode: 3 uur later klaar

Kook het water en laat, afhankelijk van de soort thee, het water tot 80 graden afkoelen. Voeg de thee toe en laat het wederom een paar minuten trekken. Wanneer het water op kamertemperatuur is, zet je de kan in de koelkast en binnen 3 uur kun je de ijsthee serveren.


Dan onze favoriete recepten voor een zalige homemade ijsthee. Voel je vooral vrij om te experimenteren! Zo kun je aanzoeten naar smaak, vers fruit of extra kruiden zoals gember aan je ijsthee toevoegen. 

De lekkerste IJsthee recepten:

Frosty Forest

Nodig: 25 gr Bosvruchten, takje munt, agavesiroop of honing. 
Bereiding: zet de thee met een liter kokend water en een takje munt en zoet naar smaak. Laat de thee (met de thee er nog in) afkoelen en schenk deze in een theeglas met ijsblokjes.   

Herbal Sunset

Nodig: 4 el honing, 700 ml sterk gezette kamille thee, 150 ml troebele appelsap, schijfjes appel, ijsblokjes. 
Bereiding: los de honing op in de warme thee en laat afkoelen. Meng de thee met de appelsap en schenk in een longdrinkglas met ijsblokjes, garneer met een schijfje appel of citroen. 

Pink Fizz

Nodig: 15 gr Pink Fizz, 10 aardbeien, 1 lt bruisend water, ijsblokjes. 
Bereiding: week de pink fizz 10 minuten in 50 ml vers gekookt water, zeef en bewaar het vocht. Voeg hier vervolgens een liter bruisend water toe, schenk uit over enkele aardbeien en ijsblokjes in een mooie flute. Ook lekker met Prosecco in plaats van bruisend water.

Sweet Mango cold brew

Nodig: 25 gram Sweet Mango
Bereiding: zet de sweet mango met een liter koud water en laat deze een nachtje staan. Schenk uit over een glas ijsblokjes. Deze variant heeft wat ons betreft geen extra zoetje nodig.

Ginkgo Lemonade

Nodig: 15 gram Ginkgo Lemon Twist, ijsblokjes en wat suiker/ honing of agavesiroop.
Bereiding: Trek de Ginkgo Lemon Twist met een liter kokend water en laat deze een kwartiertje trekken en zoet naar smaak. Wacht tot het een beetje gekoeld is alvorens je er ijs bij doet.

De meeste thee is gekoeld erg lekker dus probeer eens iets met je favoriete thee. Bij sommige soorten, bijvoorbeeld groene thee, is het wel lekker om de thee te zoeten aangezien je de tannines (bitterheid) van de thee meer proeft omdat je de ijsthee vaak sterk zet. De thee wordt na het zetten weer verdund dus moet je een krachtig ‘ concentraat’ hebben. Alle recepten geven een ruime liter thee, genoeg voor 5 grote glazen.

Share this content