Verveine: alle voordelen van dit wonderkuid op een rijtje

verse verveine

Verse munt met honing, gemberplakjes en citroen of losse salieblaadjes in je kopje; het zijn trends die komen en gaan in de wereld van kruidenthee. Verveine (ook wel bekend als citroenverbena of citroenverveine) is daarentegen een kruid dat een vast plekje op de menukaart en in onze theeharten heeft gekregen. Niet alleen om de frisse en citroenachtige smaak, maar ook om de heilzame werking van de plant. In deze blog vertellen we je alles over verveine; de smaak, de voordelen en hoe je deze plant zelf kunt laten groeien en gebruiken.

Verveine (Latijnse benaming Verbena Officinalis) is een kruid uit de ijzerhard familie en komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Verveine heeft een milde en citroenachtige smaak en staat bekend om de medicinale werking:

  • Verveine bevat veel anti-oxidanten
  • Het kruid kan ontstekingsremmend werken
  • Ontspant het zenuwstelsel en bevordert de spijsvertering. Om deze laatste reden wordt verveine vaak na de maaltijd gedronken.
  • Omdat verveine natuurlijk cafeïnevrij is en ontspannend werkt, is het ook een heel goede slaapthee. Voor een extra goede nachtrust hebben wij valeriaanwortel en verveine geblend in de Doe Chill Bio.


Zelf kweken

Ondanks het feit dat verveine oorspronkelijk uit warmere streken komt, doet het plantje het in Nederland het ook goed. Mocht je over en tuin of balkon beschikken, kun je haar het beste in de halfschaduw zetten in een pot die je in de winter binnen kunt halen (ze is niet winterhard). Verse blaadjes verveine zijn zo te gebruiken als thee, of je kunt ze zelf drogen voor een iets sterkere smaak. Mocht je een uitgebreide kruidentuin bezitten: de combinatie met verse munt of lavendelbloesem en citroenmelisse is ook erg lekker.

Verveine bij Tea Bar

Uiteraard verkopen we zelf ook gedroogde verveine, los of in een melange. Met gedroogde verveine kun je eindeloos variëren en experimenteren; voeg het bijvoorbeeld toe aan gemberthee, groene thee of je favoriete slaapmelange. Onze ervaring leert dat een kruidenmix soms nog wel eens wat muffig kan smaken, maar verveine zorgt altijd voor een frisse toevoeging.
Verveine combineert ook erg fijn met citroengras, zoals in de Carpe Diem Bio. Verveineblaadjes doen het ook goed in ijsthee, zoals in de onze Cranberry Lime Punch en Rosa Guarana Bio blends.

Verveine en zwangerschap

Ook goed om te weten, pure verveine kun je heel goed in de laatste weken van de zwangerschap drinken (vanaf week 37). Het stimuleert de melkproductie, kalmeert de maag en kan weeënopwekkend werken (drink maximaal 1 pot per dag). Om de laatste reden kun je verveine of melanges met verveine in het begin van de zwangerschap beter matig gebruiken (1 tot 2 koppen per dag). Meer weten over zwangerschap en thee? Lees het in deze blog.

Share this content