Verveine: alle voordelen van dit wonderkuid op een rijtje

verse verveine

Verse munt met honing, gemberplakjes en citroen of losse salieblaadjes in je kopje; het zijn trends die komen en gaan in de wereld van kruidenthee. Verveine (ook wel bekend als citroenverbena of citroenverveine) is daarentegen een kruid dat een vast plekje op de menukaart en in onze theeharten heeft gekregen. Niet alleen om de frisse en citroenachtige smaak, maar ook om de heilzame werking van de plant. In deze blog vertellen we je alles over verveine; de smaak, de voordelen en hoe je deze plant zelf kunt laten groeien en gebruiken.

Verveine (Latijnse benaming Verbena Officinalis) is een kruid uit de ijzerhard familie en komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Verveine heeft een milde en citroenachtige smaak en staat bekend om de medicinale werking:

  • Verveine bevat veel anti-oxidanten
  • Het kruid kan ontstekingsremmend werken
  • Ontspant het zenuwstelsel en bevordert de spijsvertering. Om deze laatste reden wordt verveine vaak na de maaltijd gedronken.
  • Omdat verveine natuurlijk cafeïnevrij is en ontspannend werkt, is het ook een heel goede slaapthee. Voor een extra goede nachtrust hebben wij valeriaanwortel en verveine geblend in de Doe Chill Bio.


Zelf kweken

Ondanks het feit dat verveine oorspronkelijk uit warmere streken komt, doet het plantje het in Nederland het ook goed. Mocht je over en tuin of balkon beschikken, kun je haar het beste in de halfschaduw zetten in een pot die je in de winter binnen kunt halen (ze is niet winterhard). Verse blaadjes verveine zijn zo te gebruiken als thee, of je kunt ze zelf drogen voor een iets sterkere smaak. Mocht je een uitgebreide kruidentuin bezitten: de combinatie met verse munt of lavendelbloesem en citroenmelisse is ook erg lekker.

Verveine bij Tea Bar

Uiteraard verkopen we zelf ook gedroogde verveine, los of in een melange. Met gedroogde verveine kun je eindeloos variëren en experimenteren; voeg het bijvoorbeeld toe aan gemberthee, groene thee of je favoriete slaapmelange. Onze ervaring leert dat een kruidenmix soms nog wel eens wat muffig kan smaken, maar verveine zorgt altijd voor een frisse toevoeging.
Verveine combineert ook erg fijn met citroengras, zoals in de Carpe Diem Bio. Verveineblaadjes doen het ook goed in ijsthee, zoals in de onze Cranberry Lime Punch en Rosa Guarana Bio blends.

Verveine en zwangerschap

Ook goed om te weten, pure verveine kun je heel goed in de laatste weken van de zwangerschap drinken (vanaf week 37). Het stimuleert de melkproductie, kalmeert de maag en kan weeënopwekkend werken (drink maximaal 1 pot per dag). Om de laatste reden kun je verveine of melanges met verveine in het begin van de zwangerschap beter matig gebruiken (1 tot 2 koppen per dag). Meer weten over zwangerschap en thee? Lees het in deze blog.

DIY verveinecreme

Wij zijn dol op alle botanische beautyproducten. Helemaal in de winter kan je huid wel wat TLC gebruiken. Maar zomaar alles opsmeren is af te raden. Je huid is immers je grootse orgaan dus het is wel van belang te weten wat er allemaal in zit. Gelukkig is een fijne basiscreme in 20 minuutjes gemaakt. Deze variant met verveine werkt zowel voedend als verkoelend.

Benodigdheden

  • thermometer
  • 2 vuurvaste en brandschone glazen
  • roerstaafje van hout of glas
  • spatel
  • een leeg potje (brandschoon!)
  • weegschaal

Ingrediënten vetfase

  • 20 ml plantaardige olie (bvb een biologische zonnebloemolie)
  • 5 gram lamecreme (emulgator om olie met water te binden, online op veel plekken te koop)

Waterfase

  • 40 ml supersterke, afgekoelde verveine thee
  • Optioneel een paar druppels etherische olie voor de houdbaarheid (na afkoelen toevoegen)

Werkwijze

  • doe de ingrediënten van de vetfase in een schoon glas en de afgekoelde thee in het andere glas.
  • zet beide glazen in een pan met een laagje warm water (tip: doe een theedoek op de bodem anders gaat het rinkelen).
  • verwarm de inhoud tot max 60 graden C. Let op: de laatste paar graden gaan heel hard omhoog.
  • Haal beide glazen uit de pan en giet de waterfase (met de thee) in kleine scheutjes bij de oliefase. Altijd water bij olie gieten, nooit andersom! Tijdens het gieten voortdurend roeren met een roerstaafje. 
  • Roer stevig door, in het begin lijkt het soms alsof je creme in de schift gaat maar dankzij de lamecreme en het roeren komt dit vanzelf goed.
  • Voeg de etherische olie pas toe nadat de creme afgekoeld is. Anders verdampt deze gelijk. Naast een lekker geurtje zorgt de etherische olie voor een langere houdbaarheid.
  • Doe de creme in het schone potje en schrijf de datum erop. De creme is ca. 3 weken houdbaar. Lekker veel smeren dus.

Share this content

Add a comment