Vrouwenmantel: eeuwenoud elixer voor vrouwen

- Categorie Alle blogs

Vrouwenmantel thee

Vrouwenmantel: veel tuinen staan er vol mee. Een echt vrouwenkruid dat het doet goed in het Nederlandse klimaat. De meeste mensen kennen de vrouwenmantel van de prachtige dauwdruppels die op het blad glinsteren. Door de specifieke vorm van het blad vallen de druppels niet op de grond maar blijven ze tot laat in de morgen op het blad liggen. In vroegere tijden vingen de alchemisten deze geneeskrachtige dauwdruppels op. De Latijnse naam Alchemilla verwijst daar nog naar. 

Is vrouwenmantel gezond?

Vrouwenmantel wordt gebruikt in veel theemelanges vanwege de geneeskrachtige werking. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effecten van Vrouwenmantel, daar is (meer) onderzoek voor nodig. Maar het kruid wordt al eeuwen gebruikt om "vrouwenkwaaltjes" te verlichten, en dat is niet voor niets. Thee van vrouwenmantel wordt ingezet in allerlei fases in een vrouwenleven. Denk hierbij aan:

  1. Ontregelde menstruatie of hevige menstruatiekrampen (Daarom vind je deze thee bij Tea Bar onder de naam Moon Cycle Herbs
  2. Het zorgen voor een goede cyclus na pilgebruik
  3. PMS klachten
  4. Teveel of juist weinig bloedverlies
  5. Bij het aanbreken van de bevaldatum om de baarmoeder voor te bereiden. Het kan de bevalling bespoedigen.  Let op tijdens de zwangerschap niet gebruiken.
  6. Na de bevalling, om te zorgen dat de baarmoeder weer snel in haar oorspronkelijke vorm terug komt.
  7. Bij ontstekingen aan baarmoeder of eierstokken
  8. In de overgang ter regulering van de hormonen.
  9. Voor een verbeterde opname van kalk (de overgang gaat vaak samen met een ontkalking).
  10. Bij een hormonale vorm van acne (zoals in de pubertijd). Inwendig zorgt vrouwenmantel voor hormoonbalans. Ook uitwendig werkt het bij een onzuivere probleemhuid. 

Zwangerschap en bevalling 

Tijdens de zwangerschap mag vrouwenmantel niet gedronken worden. Het kruid heeft net als frambozenblad een samentrekkende werking in de baarmoeder. Vanaf de uitgerekende datum mag je het gaan drinken. Het kan de bevalling bespoedigen en het herstellend vermogen van de baarmoeder na de bevalling versterken.

Hoe drink je vrouwenmantel?

Wil je vouwenmantel thee gaan drinken dan is het 't beste om het op te bouwen. Je zet de thee met een volle theelepel vrouwenmantel per kop. Deze mag best lang trekken (een minuut of 5 a 10). Begin met een kopje per dag. En bouw dit in drie dagen op naar drie kopjes op een dag. Neem kleine slokjes per keer. Na een week neem je even een rustdagje. Als je voor langere periode kruidenthee wilt drinken dan is het beter om kruiden af te wisselen. Vrouwenmantel kun je goed afwisselen met een andere kruid gericht op vrouwenkwalen zoals frambozenblad.

Als je vrouwenmantel wilt inzetten bij acne dan kun je de thee ook mooi als kompres gebruiken. Week dan een katoenen doekje in sterk gezette vrouwenmantelthee. Deze mag zowel warm als koud zijn. Wring voorzichtig uit en leg deze op de probleemzone. Na 10 minuten kun je desgewenst je doekje opnieuw even weken in de thee.

Gerelateerde producten

Share this content