Thee als mooimaker. Geef je huid een oppepper!

- Categories : Alle blogs , Thee & gezondheid

Waarom thee drinken goed is voor je huid

Groene thee is een veelgebruikt ingrediënt in beautyproducten. Maar krijg je ook een mooiere huid als je veel thee drinkt? Tea Bar zocht het voor je uit.

Thee en met name groene thee bevat veel antioxidanten: deze antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen. In groene thee zitten veel polyfenolen: een antioxidant wat zich met name richt op schade veroorzaakt door zonlicht. UV straling is de nummer 1 oorzaak van rimpels. Thee werkt dus van binnenuit als anti-rimpelcrème. Dat betekent natuurlijk niet dat je kunt stoppen met zonnebrandcrème smeren, extra bescherming tegen UV stralen is ook altijd nodig op de huid zelf.

Duits onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van vijf koppen groene thee op een dag de doorbloeding van de huid verbetert en er voor kan zorgen dat de huidcellen meer zuurstof krijgen, waardoor de huid meer straalt. Groene thee bevat wel cafeïne (25 mg per kop, ter vergelijking: een kop filterkoffie bevat 80 mg per kop) liters groene thee drinken is dus niet aan te raden tenzij je een nachtje wil doorhalen (maar daar word je dan vaak weer niet knapper van).


De voordelen van witte thee 

Ga voor witte thee als je minder cafeïne wil drinken. Witte thee komt van dezelfde plant alleen de pluk is anders. Bij witte thee worden de jonge koppen geplukt in plaats van de blaadjes. De smaak is zachter en subtieler dan die van groene thee. Bovendien is witte thee een echte mooimaker. Witte thee bevat stoffen die proeteinases afremmen. Proteinases zijn verantwoordelijk voor de afbraak van collageen en elastine. 


Kruidenthee tegen acne en eczeem


Ben je geen fan van groene of witte thee? Niet getreurd. Er zijn ook kruiden die kunnen zorgen voor een mooie huid.
Zo bevat brandnetel hoge percentages foliumzuur en vitamine B2(riboflavine), B5(pantthatheenzuur), calcium, zink, silicium en zwavel. Daar knapt zowel je haar als huid van op. Daarnaast is de bloedzuiverende werking van brandnetel goed voor het verminderen van acne.

Kamillebloesem staat bekend om haar anti-bacteriële- en ontsmettende werking. Een perfect middel om acne, huiduitslag en milde eczeem te verlichten. Je kunt het drinken maar ook in een stoombadje doen (helpt bij verkoudheid).


Wist je dat..?

Lang geleden (toen nog niet iedereen kon lezen en schrijven) vertrouwde men op de signatuurleer van planten. Het uiterlijk van de plant zegt veel over de goede eigenschappen van de plant. Brandnetel, kamille, groene thee en vooral witte thee zijn planten met kleine haartjes aan de bladeren. Deze 'harige' planten zijn dan ook veelal goed haar en huid. Wij zijn geen middeleeuwse kruidenvrouwtjes en roepen je zeker niet op om je vol te stouwen met allerlei harig wildpluk uit tuin en akkers want planten (en misschien ook de harige planten) kunnen giftig zijn!

Je huid verbeteren met thee: probeer het zelf!


Bij Tea Bar hebben we zeker het idee dat we er frisser en fruitiger uitzien na een witte thee of brandnetelkuurtje.

En nee dat is niet moeilijk of duur! In het voorjaar zelfs gratis als je op jacht gaat naar jonge brandneteltoppen.

Met 80 gram thee kun je 35 koppen zetten. Wissel af tussen groene/witte thee en kruidenthee. Ik maak beide varianten ' s ochtends en laat deze afkoelen. Zo heb je de hele dag ijsthee for the grab en kom je makkelijk aan de 6 tot 8 koppen op een dag. 

Laat de brandnetelthee extra lang trekken (zeker 20 minuten) zo haal je alle werkzame stoffen er zeker uit. Voor de Pai Mu Tan is 4 minuten trektijd met water van 80°C genoeg.

Bijkomend voordeel van zo'n kuurtje is dat je er ook nog eens lekker energiek van wordt. Van binnen zorgt het ook voor een flinke oppepper.


Share this content