Twintig procent van de Nederlanders heeft problemen met slapen. Ze vallen moeilijk in slaap of worden te vaak of te vroeg wakker. Te weinig slaap leidt tot vermoeidheid, slechtere concentratie of humeurigheid. Gelukkig lijdt slechts een klein gedeelte van de slechte slapers aan medische slapeloosheid (insomnie). Voor het grootste deel van de mensen geldt: lekker slapen kun je leren. Het zal niet voor iedereen eenvoudig zijn, maar probeer onderstaande tips en check of jouw nachtrust er wel bij vaart!

  1. Mensen zijn gewoontedieren en je brein is dol op regelmaat. Ga dus op een vaste tijd slapen (ik gebruik hiervoor de bedtijd functie van de iPhone).  
  2. Zorg voor een ontspannen avondritueel: je lichaam en geest hebben tijd nodig om in de slaapmodus te geraken. Een fijn avondritueel helpt hier enorm bij. Begin je avondritueel met het bannen van blauw licht: dus laptop dicht, telefoon weg en lichten gedimd. 
  3. Bedenk een avondactiviteit waar jij rustig van wordt. Bijvoorbeeld niet te inspannende yogaoefeningen, lezen, meditatie, het bijhouden van een dagboek of een avondwandeling. 
  4. Vermijd cafeïne na 16.00 uur 's middags (cafeïne zit ook in groene, witte en zwarte thee). Ga dus voor een kop kruidenmelange. Sommige kruiden zijn extra heilzaam voor een goede slaap. Check onze aanbevelingen hieronder.
  5. Creëer een rustige, donkere en goed geventileerde slaapkamer. Voor veel mensen is dit het allerbelangrijkst: zorg dat je brein je slaapkamer direct associeert met rust, ontspanning en slapen. Het liefst geen tv, telefoon of laptop in de slaapkamer. Een lekker bed, fijn, schoon beddengoed en een juiste temperatuur bevorderen de slaaphygiëne.
  6. Aan het piekeren, malen en draaien? Ga direct uit bed! Het is belangrijk dat je de associatie tussen fijn slapen en je bed positief blijft. Ga naar een andere kamer, lees of mediteer wat en schrijf je nare gedachtes op voor een pieker kwartier morgen. Wel moe genoeg om te blijven liggen? Draai de wekker om, zodat je hier niet naar kan kijken en gaat stressen over de tijd. Onthoud; in liggende positie rust het lichaam ook uit (ook al ben je nog wakker).
  7. En tot slot: zorg voor een fijn ochtendritueel. Het begin van de dag is allesbepalend voor het verdere verloop. Open niet gelijk die telefoon maar creëer een moment van bezinning en dankbaarheid. Doe een paar oefeningen, bedenk wat je uit de nieuwe dag wil halen. Of start met iets anders waar jij blij van wordt. Hal Elrod heeft een goed boek geschreven over het belang van een fijn ochtendritueel. 

Een lekkere slaapthee kan heel goed helpen als ondersteuning van een goede en gezonde nachtrust. Bovendien is het een fijn onderdeel van een ontspannen avondritueel. Tea Bar heeft een aantal kruidenmelanges met ingrediënten die een heilzame slaap bevorderen. Bij de een werkt een mix waarvan je lekker rozig wordt, bij de ander weer een variant die zorgt voor een diepe slaap. Probeer er eens een paar en zie welke slaapthee bij jou past.

Groene, witte en zwarte thee bevatten, net als koffie, cafeïne en kunnen het best vermeden worden vanaf 16.00 's middags. Rooibos en kruiden zijn van nature cafeïnevrij en zijn beide zeer geschikt als avondthee.


Mon Cheri
Deze superfruitige mix is licht zoet door de kers-framboossmaak en een ideale avondthee vanwege de rustgevende werking van lindebloesem en heidebloesem. Geschikt als relax thee om rozig van te worden.


Sweet Dreams
Deze kruidenmix is onmisbaar bij je avondritueel. Zet je slaapmuts op, neem een slok Sweet Dreams en vertrek zorgeloos naar dromenland. De mix zit boordevol kalmerende ingrediënten zoals kamille, kruidnagel, lindebloesem en oranjebloesem. De smaak is licht-kruidig en een tikkeltje anijsachtig.


Rust en Balans
Je lichaam en geest zijn in no time weer in balans met deze rustgevende kruidenmix. Zoethoutwortel is in dit geval het geheime ingrediënt en samen met de venkel vormt het een ideaal relax duo. Een zoete maar zeker ook lichtpittige mix voor de liefhebber van ayurvedische (yogi) thee. 


Kamille
Kamille is een waar wondermiddel en helpt bij tal van kwalen. Ook bij slapeloosheid. Kamille zorgt voor een diepe slaap, rust en een gevoel van welbehagen. Ook lekker als je last hebt van verkoudheid of benauwdheid ’s nachts.


Lavendel
Het slaaprecept van de Fransen! Lavendel is het middeltje om in een diepe, diepe slaap te raken. Napoleon sprenkelde graag wat op z'n kussen voor een heilzame slaap maar drinken werkt nog beter. Oke, je moet wel van de smaak houden: lavendel heeft een sterke, bloemige smaak. En anders kan je er altijd nog lekker mee badderen. Zeer geschikt als ‘doorslaap’  thee.


Herb-a-lot bio
Zin in een wat frissere slaapthee? De Herb-a-lot is een supergezonde kruidenmix die haar kalmerende ingrediënten, kamille en melisse, combineert met frisse munt. Zet een grote pot en relaxen maar!


Wij zijn altijd op zoek naar mooie slaapthee's. Bekijk onze volledige Bedtime Collectie.