Paardenbloem: vitaminebom uit de natuur

- Categories : Alle blogs , Thee & gezondheid

Nog niet zo lang geleden was paardenbloem een zeer respectabele plant, maar nu is ze de bekendste onkruidbloem in Nederland. Ook ik moet toegeven dat ik elke paardenbloem snel uit mijn tuin trok, tot ik ontdekte dat ze enorm gezond zijn! Paardenbloemen bevatten het complete ABCD van vitaminen en tal van mineralen (o.a. koper, calcium, magnesium). Ook kun je er heerlijke pesto van maken (ja echt!) en dienen ze als prachtige en supergezonde garnering bij je salade. Hoog tijd dus om deze bloem in het zonnetje te zetten ☀️

DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
"Bitter in de mond maakt het hart gezond". Een bekend gezegde en zeker van toepassing op de paardenbloem. De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking. Wij hebben 'm verwerkt in onze persoonlijke favoriet; de Green Powerrr Bio.

WAAR VIND JE ZE?
Paardenbloemen zijn overal te vinden. Voor de hand ligt je eigen tuin maar ook in weiland, bos of park. Paardenbloemen zaaien zichzelf makkelijk uit en bloeien twee keer per jaar. Je kunt alles van de plant gebruiken, al geven wij de voorkeur aan de rucola-achtige bladeren en de bloemen. De wortel en steel hebben een vrij bittere smaak.



WANNEER PLUKKEN?
De beste tijd om paardenbloemen te plukken is april en begin mei. De bloem en het blad bevatten dan de meeste voedingsstoffen. Pluk de bloemen die net open gaan, maar laat de eerste bloemen van het jaar wel staan! In de vroege lente zijn er nog weinig bloeiende planten en deze hebben insecten hard nodig na de winter.

SALADE MET PAARDENBLOEMEN
Voeg wat paardenbloemblad en paardenbloem toe aan je salade en deze ziet er gelijk heel feestelijk en zonnig uit. Het jonge blad is het lekkerst en het gezondst. Spoel wel even goed af zodat je zeker weet dat er geen zand en vuil meer aan zit.

PAARDENBLOEMTHEE
Een vochtafdrijvende thee kun je zowel van verse als gedroogde bladeren zetten. Gedroogd is de werking effectiever maar dan heb je relatief veel blad nodig. Paardenbloemblad droog je op dezelfde manier als brandneteltoppen. Vers blad kun je afspoelen en circa 5-10 minuten trekken in water van 70-80°C. Voor extra smaak kun je daar nog andere verse kruiden aan toevoegen (bvb citroenmelisse of munt).

Gerelateerde producten

Related products

Share this content