Wat is detoxen?
Detoxen klinkt altijd vrij heftig. Alsof je allemaal dingen moet doen en laten om te ontgiften. Niks is minder waar. Je lichaam is de hele dag door aan het ‘detoxen’. Via je huid, adem, urine, ontlasting etc. is je lichaam dagelijks bezig om zich van allerlei afvalstoffen te ontdoen. Je lijf is dus prima in staat om zichtzelf te ontgiften. Waarom zou je dan nog gaan detoxen?
Hoe werkt detoxen?
Ongezond eten, genotmiddelen zoals alcohol en sigaretten, het gebruik van cosmetica, medicatie en andere externe invloeden zijn van invloed op de hoeveelheid toxische stoffen in je lichaam. Als je lichaam in staat is deze afvalstoffen goed af te drijven dan is er niks aan de hand. Soms stapelen de afvalstoffen zich op, dan gaat het gifgehalte in het lichaam snel omhoog. Tijd om het lichaam een handje te helpen. Voordat de organen zoals darmen, huid en nieren overbelast raken.
Wanneer beginnen met je detox
Hoe weet je wanneer dat het geval is? In de natuurgeneeskunde is het 6 fase systeem van Reckeweg een belangrijk hulpmiddel. Zijn homotoxicoseleer onderscheid 6 verschillende stadia. Het is een vrij complex systeem maar de eerste drie fasen zijn belangrijke signaleringsstadia voor de noodzaak van een detoxkuur.
De drie detoxfases
In de eerste fase, de uitscheidingsfase, verlaten afvalstoffen op natuurlijke wijze het lichaam. In de tweede, reactiefase is er sprake van symptomen zoals overmatig transpireren, gebrek aan eetlust, vermoeidheid en verkoudheid (hoezen en niezen). Signalen van het lichaam om aan te geven dat het hard werkt om alle ‘troep’ uit het lichaam te krijgen. Ook krijg je vaak krijg last van huiduitslag en ontstekingen zoals blaas-, keel- en zenuwontsteking. In fase 3 worden de schadelijke stoffen afgezet in de minder belangrijke weefsels in het lichaam zoals de spieren. Dit is de stille fase, je hebt last van weinig symptomen maar ondertussen gebeurt er van alles in je lichaam. Dit is het moment om actie te ondernemen.
Help je lichaam afvalstoffen te lozen
Hoe pak je zo’n detox aan? Tijdens een detox help je het lichaam om de afvalstoffen versneld te ‘lozen’. Dit kan op allerlei manieren: een wandeling langs het strand of bos of regelmatig naar de sauna zijn uitstekende manieren om je van giftstoffen te ontdoen. Alsmede genoeg slaap en gezond eten.
Detox en kruiden
Ook kruiden worden van oudsher veel gebruikt om het lichaam te helpen ontgiften. Hippocrates, de grondlegger van de natuurgeneeskunde geloofde erg in de heilzame werking van kruiden. Een wijs man, en niet voor niets wordt de Hippocrates eed wordt nog steeds afgelegd door (reguliere) dokters. Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Veilig detoxen
Het dagelijks drinken van deze kruiden zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijk de afvalstoffen kwijt kan. Je nieren kunnen op een veilige manier worden geboost. Belangrijk want het activeren van je organen moet vooral niet te rigoureus gebeuren. Het drinken van vier tot zes koppen kruidenthee per dag (circa een liter) is een goede en eenvoudige manier van ontgiften. Drink niet meer dan 1 liter per dag en drink niet meer dan een week achter elkaar hetzelfde kruid.
Bepaalde planten zoals yerba mate en groene of zwarte thee bevatten cafeïne. In een periode van rust en reinheid adviseren we deze vooral voor 14.00 uur ’s middags te drinken. Detoxkruiden die tevens een ontspannende werking hebben zoals pepermunt, salie en lindebloesem zijn ideaal voor ’s avonds.
Wissel de kruiden af en last af en toe een paar pauzedagen in. Zo kunnen je organen even bijkomen. Zorg tevens voor voldoende slaap, beweging en eet gevarieerd en gezond. Thee drinken is gezond, maar het is geen medisch hulpmiddel. Raadpleeg bij langdurig aanhoudende medische klachten altijd een arts.