De invloed van het oogsten op de smaak van thee

- Categories : Alle blogs

Thee is wereldwijd een van de meest gedronken drankjes en er zijn talloze factoren die de smaak en kwaliteit van thee beïnvloeden. Een belangrijke factor is de manier waarop de thee wordt geoogst. Het oogsten van theebladeren kan een complex proces zijn dat verschillende technieken en timing vereist om de beste smaak te garanderen. In deze blog bespreken we hoe het oogsten van thee van invloed is op de smaak van thee en hoe wij bij Tea Bar ervoor zorgen dat we onze klanten altijd de best mogelijke kwaliteit bieden. Bij Tea Bar nemen we onze kwaliteit zeer serieus en daarom maken we gebruik van strikte kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat onze thee altijd van de hoogste kwaliteit is. We beschikken over recente product specificaties en testrapporten voor elke theesoort en voeren ook regelmatig steekproeven uit.

1. Plukseizoen

Het plukseizoen kan van invloed zijn op de smaak van de thee. Over het algemeen worden de beste theebladeren geoogst in het voorjaar wanneer de eerste scheuten van de theeplant ontstaan. Deze bladeren zijn het meest smaakvol en hebben een zoete en bloemige smaak. Theebladeren die in de zomer of herfst worden geoogst, hebben over het algemeen een sterkere en bitterdere smaak. Ook kan elk oogstjaar anders verlopen, thee is een natuurproduct. Wat de plant in een jaar heeft ervaren vertaalt zich in de smaak van het eindproduct. Dit is met name het geval bij thee en kruiden zonder aroma's. 

2. Handmatig of machinaal oogsten

De manier waarop theebladeren worden geoogst kan ook invloed hebben op de smaak van de thee. Theebladeren kunnen handmatig of machinaal worden geoogst. Handmatige pluk is arbeidsintensief en duurder, maar de kwaliteit van de theebladeren is over het algemeen hoger. Machinaal geplukte theebladeren kunnen beschadigd raken en een mindere kwaliteit hebben, wat kan resulteren in een minder smaakvolle thee.

3. Plukmethode

Er zijn verschillende plukmethoden die worden gebruikt bij het oogsten van theebladeren, zoals de 'two leaves and a bud' methode, waarbij alleen de jongste bladeren en knoppen worden geplukt, en de 'flush' methode, waarbij alle bladeren van een tak in één keer worden geoogst. Theebladeren die zijn geplukt volgens de 'two leaves and a bud' methode hebben over het algemeen een zoetere en fijnere smaak, terwijl theebladeren die zijn geoogst volgens de 'flush' methode een sterkere en bitterdere smaak hebben.

4. Hoogte van de plantage

De hoogte van de plantage waar de theeplant groeit, kan ook invloed hebben op de smaak van de thee. Theeplanten die op hogere hoogtes groeien, hebben over het algemeen een betere smaak. Dit komt doordat de theeplanten op hogere hoogtes langzamer groeien, waardoor de bladeren meer tijd hebben om voedingsstoffen op te nemen en te ontwikkelen, wat resulteert in een rijkere en complexere smaak.

5. Tea Bar en kwaliteit

Kortom, het oogsten van thee is een belangrijk onderdeel van het proces van het maken van thee en kan van invloed zijn op de smaak van de thee. Bij Tea Bar nemen we onze kwaliteit zeer serieus en daarom maken we gebruik van strikte kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat onze thee altijd van de hoogste kwaliteit is. Ondanks deze zorgvuldige kwaliteitscontroles kunnen de hierboven genoemde factoren nog steeds invloed hebben op de smaak van de thee. Daarom is het belangrijk om ons te blijven focussen op het optimaliseren van elk aspect van het productieproces, zodat we onze klanten altijd de best mogelijke thee kunnen bieden. En als we ooit besluiten om een receptuur aan te passen, gebeurt dit alleen na zorgvuldige overweging en zal dit niet gebeuren zonder onze toestemming.

6. Smaakbeleving

We willen ook benadrukken dat de afgelopen twee jaar, met de opkomst van COVID-19 en de bijbehorende verkoudheden, we hebben gemerkt dat dit van invloed kan zijn op de smaakbeleving van onze klanten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld melding gemaakt van veranderde smaak en geurvermogen. Het is belangrijk om te erkennen dat deze factoren ook van invloed kunnen zijn op de smaakbeleving van thee.Ook het gebruik van medicijnen kan de de theebeleving aantasten. Ervaar je met meerdere producten geur of smaak verschil? Neem contact op met je huisarts. Het verlies van geur en smaak kan een symptoom zijn van systeemziekten, een hoofdtrauma of neurologische ziekten.

Share this content