Thee als mooimaker. Geef je huid een oppepper!

Thee als mooimaker. Geef je huid een oppepper!

Een mooie huid door groene thee?

Groene thee is een veelgebruikt ingrediënt in beautyproducten. Maar krijg je ook een mooiere huid als je veel thee drinkt? Tea Bar zocht het voor je uit.


Thee en met name groene thee bevat veel anti oxidanten: deze anti oxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen. In groene thee zitten veel polyfenolen: een anti oxidant wat zich met name richt op schade veroorzaakt door zonlicht. UV straling is de nummer 1 oorzaak van rimpels. Thee werkt dus van binnenuit als anti-rimpelcrème. Dat betekent natuurlijk niet dat je kunt stoppen met zonnebrandcrème smeren, extra bescherming tegen UV stralen is ook altijd nodig op de huid zelf.

Duits onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van vijf koppen groene thee op een dag de doorbloeding van de huid verbetert en er voor kan zorgen dat de huidcellen meer zuurstof krijgen, waardoor de huid meer straalt. Groene thee bevat wel cafeïne (25 mg per kop, ter vergelijking: een kop filterkoffie bevat 80 mg per kop) liters groene thee drinken is dus niet aan te raden tenzij je een nachtje wil doorhalen (maar daar word je dan vaak weer niet knapper van).

Meer informatie en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van groene thee vind je hier.

Witte thee kan ook

Wil je iets minder cafeïne drinken? Ga dan voor witte thee. Witte thee komt van dezelfde plant als groene thee, alleen de pluk is anders. Bij witte thee worden de jonge knoppen (nog niet geopende theeblaadjes) geplukt en de smaak is zachter en subtieler dan die van groene thee. In Groot Brittannië is onderzoek gedaan naar het effect van witte thee op de huid. 

Witte thee heeft als voordeel dat het minder cafeïne bevat dan groene thee (15 mg per kop) en ook is ze rijk aan anti oxidanten. Bovendien bevat witte thee stoffen die proteïnases afremmen. Proteïnases zijn eiwitten die het collageen en elastine in je huid afbreken. Zowel collageen als elastine zorgen voor een strakke, rimpelloze huid. Dubbel effectief dus!


Witte thee komt net als groene thee in vele varianten. In de onderzoeken komt niet naar voren om welke variant het gaat. Ben je niet zo dol op de milde smaak van pure witte thee dan kun je ook voor een geblende witte thee gaan, zoals de Face Control of Amour Provence.

Kruiden voor je huid

Ben je geen fan van groene of witte thee? Niet getreurd. Er zijn ook kruiden die kunnen zorgen voor een mooie huid.
Zo bevat brandnetel hoge percentages foliumzuur en vitamine B2(riboflavine), B5(pantthatheenzuur), calcium, zink, silicium en zwavel. Daar knapt zowel je haar als huid van op. Daarnaast is de bloedzuiverende werking van brandnetel goed voor het verminderen van acne.

Kamillebloesem staat bekend om haar anti-bacteriële- en ontsmettende werking. Een perfect middel tegen acne, huiduitslag en milde eczeem. Je kunt het drinken maar ook in een stoombadje doen (ook verlichtend bij verkoudheid).

Leuk weetje!

Lang geleden (toen nog niet iedereen kon lezen en schrijven) vertrouwde men op de signatuurleer van planten. Het uiterlijk van de plant zegt veel over de goede eigenschappen van de plant. Brandnetel, kamille, groene thee en vooral witte thee zijn planten met kleine haartjes aan de bladeren. Deze 'harige' planten zijn dan ook veelal goed haar en huid. Wij zijn geen middeleeuwse kruidenvrouwtjes en roepen je zeker niet op om je vol te stouwen met allerlei harig wildpluk uit tuin en akkers want planten (en misschien ook de harige planten) kunnen giftig zijn!

Probeer het zelf

Bij Tea Bar hebben we zeker het idee dat we er frisser en fruitiger uitzien na een witte thee of brandnetelkuurtje.

En nee dat is niet moeilijk of duur! In het voorjaar zelfs gratis als je op jacht gaat naar jonge brandneteltoppen.

Met een ons (100 gram) Pai Mu Tan witte thee en Brandnetel kun je 80 koppen thee zetten. Genoeg voor 10-14 dagen skintox. Wissel af (de ene dag brandnetel en de andere dag Pai Mu Tan). Ik maak beide varianten ' s ochtends en laat deze afkoelen. Zo heb je de hele dag ijsthee for the grab en kom je makkelijk aan de 6 tot 8 koppen op een dag. 

Laat de brandnetelthee extra lang trekken (zeker 20 minuten) zo haal je alle werkzame stoffen er zeker uit. Voor de Pai Mu Tan is 4 minuten trektijd met water van 80°C genoeg.

Bijkomend voordeel van zo'n kuurtje is dat je er ook nog eens lekker energiek van wordt. Van binnen zorgt het ook voor een flinke oppepper.


Geplaatst op 2018-06-11 by Sara First category 0 1084

Laat een bericht achterReageer

Je moet ingelogd zijn  om een bericht te plaatsen.

Recent bekeken

Geen producten

Menu