Sint-Janskruid is een plant met prachtige gele bloemetjes. Ze staat in volle bloei rond de langste dag van het jaar (24 juni op Sint-Jan). De Latijnse naam is Hypericum Perforatum. Het blad heeft transparante spikkels waardoor het geperforeerd lijkt. Rond Sint-Jan worden de bloemen geoogst en gedroogd.

De plant was een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden in vroeger tijden. Deze werd ingezet bij tal van klachten. Lichamelijke klachten zoals reuma, spier- en rugpijn, menstruatieklachten en een slechte spijsvertering. Ook bij de meer 'geestelijke' klachten zoals depressie, lusteloosheid, slaapproblemen en hypervertilatie was Sint-Janskruid een veelgebruikt medicijn.

Toepassing van Sint-Janskruid

Van Sint-Janskruid wordt gezegd dat deze vol zit met de kracht van de zon. Daarom is het een ideaal kruid om te drinken bij een winterdepressie of als je wat 'licht' in je leven kunt gebruiken. De werking op de lever is echter zo sterk dat artsen het gebruik van Sint-janskruid afraden als je reguliere medicijnen gebruikt. Het schopt je 'medicijnspiegel' teveel in de war.

De bloemen van de Sint-Janskruid worden ook veel gebruikt en olie. Deze olie is heerlijk bij spierpijn, gewrichtspijnen en rugklachten.

De belangrijkste inhoudstoffen van Sint-Janskruid


Bitterstoffen (goed voor lever, hart en bloedvaten)
Looistoffen (tannines; werkend op maag-darm kanaal)
Hypericine (stof die wordt ingezet als anti depressiva)